Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška počela je nesvakidašnje za današnje doba kojim se hvalimo i dičimo i koji nam je otvorio vrata ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Igrokazom predsjednika Gradskog vijeća Mirka Golovrškog i gradonačelnika Josipa Vukovića aktualni sat je počeo na izričit zahtjev predsjednika Gradskog vijeća emitiranjem dijela emisije “Glas naroda” Radija Nova Gradiška, izrazito popularne kod slušatelja i pohvaljene od Agencije za elektroničke medije u programima Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija.
Tema sporne emisije bila je “Što misle građani ovoga grada treba li nam ponovno kredit od 10.000.000,00 kuna kada niti onaj stari kojeg je Grad Nova Gradiška podigao temeljem krivotvorene odluke nije vraćen”, a o kojem  su danas prema dnevnom redu sjednice trebali raspravljati gradski vijećnici.
Podsjećamo, predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški sazvao je 20. kolovoza ove godine izvanrednu sjednicu s jednom točkom dnevnog reda, upravo o kreditnom zaduživanju Grada Nova Gradiška u iznosu od 10.000.000,00 kuna, da bi na samom početku sjednice prije usvajanja dnevnog reda izjavio kako je predlagatelj (gradonačelnik Josip Vuković) odustao od ove točke dnevnog reda i kako nema potrebe za održavanjem sjednice.
Tom emisijom, stavom slušatelja i našim komentarima taština vodećih ljudi Grada Nova Gradiška bila je opasno pogođena. Želeći kolegama vijećnicima prezentirati našu emisiju u stilu  stare partijske kumrovačke škole, kao najbolji primjer Rankovićevog učenika predsjednik Gradskog vijeća Mirko Glovrški pokušao je uz svesrdnu pomoć tehničara, a kojima je dužnost snimati naš program i zato dobivati plaću iz gradskog proračuna, pustiti dio spomenute emisije, što mu baš nije polazilo za rukom. Ujedno za takav “tonski manevar” nema niti pravo po Poslovniku Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Naime, tim je činom predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški prekoračio svoje ovlasti, no očito je kako je to pravo sebi samovoljno prisvojio. Dakle, o puštanju dijela snimke emisije ili ne puštanju trebali su odlučiti gradski vijećnici što im uopće nije niti dano na glasanje.
Apsurd je tim veći što sjednice Gradskog vijeća prenosi druga medijska kuća čiji se signal niti ne čuje u Gradu Nova Gradiška, pa sami građani ne znaju o čemu vijećnici raspravljaju. O tome što se događa na sjednicama bolje su upoznati mještani šireg okučanskog područja, ako ga uopće slušaju u to vrijeme, jer zašto bi ih zanimalo što se događa u lokalnoj sredini u kojoj oni ne žive.

Predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški nije govorio istinu vijećnicima, nego je na vrlo perfidan i politikanski način iskoristio govornicu optuživši nas za ucjenjivanje i medijski linč kojim smo imali navodno namjeru izložiti gradske vijećnike ukoliko budu glasali za novo/staro kreditno zaduženje Grada. Poslušajte izvornu snimku emisije “Glas naroda”.
Demokracija, sloboda govora, prava na javno izrečeno mišljenje i komentar, sloboda medija – sve su ovo bili uvjeti koje smo morali ispuniti za ulazak u Europsku uniju i na koje kao profesionalni novinari imamo pravo i dužnost!
Zna li premijer Zoran Milanović  kako i na koji način komuniciraju SDP-ovi lokalni političari u gradskoj vijećnici i da li i on na svaki negativan medijski komentar na njegov rad prijeti novinarima državnim institucijama, procesuiranjem i “organima gonjenja”?!

Prije nego se glasalo o tome da li će se Grad ponovono zadužiti za 10.000.000,00 kuna ili ne, predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški upozorio je vijećnike da pozorno prate tko će podići ruku “ZA” kredit, aludirajući na našu emisiju.

Kredit, na sreću građana Nove Gradiške, nije prošao, pa je revoltiran time Predsjednik Gradskog vijeća naglasio kako to nije pametna odluka uz poruku: “Niste pametno odlučili!”
Razum, moralna obaveza i osjećaj za javno dobro u koji se svi kunu ipak je prevladao kod dijela gradskih vijećnika čiji je broj, na sreću, bio dovoljan da dugove već ionako prezaduženog Grada ne otplaćuju djeca djece, naše djece.

Komentari
Prethodni članakHrvatska zemlja znanja ili baš i ne?
Sljedeći članakGradonačelnik Josip Vuković nije isplatio šest plaća radnicima PLIN INSTALACIJA d. o. o.