Kandidatkinje i kandidati Plave skupine HDZ-a za Europski parlament danas borave u našoj, Brodsko posavskoj županiji. Obilazak je započeo posjetom Orubici gdje su u tijeku radovi na izgradnji sustava javnog navodnjavanja Orubica na području Općine Davor.

Sustav za navodnjavanje Orubica najveći je pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima EU fondova odnosno putem Mjere M04 , a njegova realizacija u velikoj mjeri pomoći će razvoju poljoprivrede. Projektom se planira navodnjavati 326 ha poljoprivrednih površina na području Općine Davor vodom iz rijeke Save.

Projekt „Sustava za navodnjavanje Orubica“, nositelja Brodsko-posavske županije, vrijedan je 45.283.895 kuna. Obuhvaća područje Općine Davor te će ovom području ponuditi dodatan napredak u razvoju poljoprivrede, navodnjavajući plodna slavonska polja vodom iz rijeke Save.

Kako je istaknuo pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, sustav navodnjavanje Orubica prostirat će se na ukupno 326 hektara, što će biti prvi ovakav kapitalni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji.

– Mi u ovom projektu vidimo priliku da kontrolirane uvjete u poljoprivredi iskoristimo tako da razmišljamo isključivo o povećanju svoje proizvodnje. Projekt je od velike važnosti za naše poljoprivrednike. Danas se na licu mjesta manifestira činjenica da Europa skrbi i ulaže u ruralna područja. Danas je to, prije svega, ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kojoj trebaju kontrolirani uvjeti upravo preko ovakvih javnih sustava navodnjavanja koji će biti racionalniji i izdašniji te osigurati puno veću proizvodnju i kontinuitet opskrbe na hrvatskom i drugim tržištima. S druge strane, Europa ulaže i na tome ćemo raditi, prije svega na boljem organiziranju poljoprivrednika; na nama je da ta sredstva racionalno iskoristimo i uložimo u budućnost – dodaje Burazović.

S konkretnim vrijednostima ovoga projekta uvjerili su se i HDZ-ovi kandidati plave liste za Europski parlament, Dubravka Šuica, Goran Pauk, Željana Zovko, Nikolina Brnjac, Tomislav Sokol i Domagoj Maroević.

– Kao što je evidentno ovdje u Brodsko posavskoj županiji, Europska unija može puno učiniti. Upravo se nalazimo na gradilištu gdje se ulaže preko 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava za odvodnju. Diljem Hrvatske možemo vidjeti ovakve projekte, a posebno je važno što ih ima u Slavoniji. Naravno, da je itekako bitna i činjenica da se radi o bespovratnim sredstvima.

Projekt je ovo od iznimne važnosti jer se ulaže isključivo u poljoprivredu. Ogromne su koristi i benefiti od Europske unije, 14 milijardi kuna više Hrvatska je povukla od ovih fondova koji će biti usmjereni u niz projekata. Jedan od njih je upravo i ovaj koji će, vjerujem, zaustaviti iseljavanje i vratiti život u Slavoniju – istaknula je HDZ-ova kandidatkinja Dubravka Šuica.

– Nama je cilj da, poput Poljske koja je povukla 100 milijardi eura, povučemo što više sredstava. Ovakvi projekti, kao i ostali koje smo vidjeli diljem Hrvatske, su još jedan primjer kako Hrvatska može i želi i koje su nam smjernice u daljnjem razvoju i privlačenju sredstava, bilo kroz prometnu infrastrukturu, poljoprivredu, koheziju…

Interes nam je, prije svega, razvoj ruralnih područja. Naš je tim spoj znanja, mladosti i iskustva. Sve su to ljudi koji imaju iskustva u privlačenju europskih sredstava i koji žele pridonijeti daljnjem razvoju naše zemlje – istaknula je kandidatkinja HDZ-a Željana Zovko.

Goran Pauk sedmi je na HDZ-ovoj listi za EU parlament:

– Mogu misliti kakvo je zadovoljstvo vašeg župana Danijela Marušića zbog realizacije ovakvih projekata. Možete misliti tek koliko je moje kao predsjednika Zajednice hrvatskih županija. Ovo je jedan pravi put kako s jedne strane s našom Vladom koja ide decentralizacijskim putem i putem ravnomjernog regionalnog razvoja te fiskalnom i funkcionalnom decentralizacijom, a s druge strane Europom i europskim fondovima možemo pridonijeti onome što mi u županijama težimo, a to je dostići razvijene hrvatske županije u razvijenim europskim regijama. Naša je ideja vodilja biti jednako razvijen kao i ostale europske zemlje – ističe Pauk.

HDZ-ove kandidate za EU parlament danas su dočekali predstavnici Općine Davor na čelu s načelnikom Đurom Anđelkovićem, saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Pero Ćosić, stranački prijatelji i mještani ove općine.

Posjet Brodsko posavskoj županiji HDZ-ovi kandidati za EU parlament nastavit će obilaskom istočnog dijela županije, a sve će završiti stranačkim skupom u dvorani HVIDR-e u Slavonskom Brodu.

 

Komentari