U 13 sati po hrvatskom vremenu počela je u Zadru globalna utrka „Wings for Life World Run” koja se u isto vrijeme održava na nekoliko desetaka lokacija diljem svijeta. Utrka je to koja nema ciljnu liniju pa je zato može završiti baš svatko, tko je iz nekih svojih razloga na utrci odlučio i sudjelovati. 

Ciljna linija je presretačko vozilo koje starta pola sata nakon trkača te se kreće određenom brzinom prema njima. U onom trenutku kada prestigne pojedinog trkača, za njega je utrka završena i organiziranim se prijevozom vraća na startnu poziciju, a posljednji trkač i trkačica na svijetu koji ostanu trčati, globalni su pobjednici Wings for Life World Run utrke.

Hrvatska utrka krenula je iz Zadra,  šestu godinu za radom grada domaćina utrke Wings for Life World Run, a ove godine sa zadarskog je poluotoka startalo čak devet tisuća trkača, među kojima se našao i novogradiščanin Leo Jurišić, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a podršku svim sudionicima dobrom glazbom pružio je također naše gore list Domagoj Jakić, svima poznatiji kao DJ Yakka. 

Pobjednica cijele utrke u Zadru koja je završila oko 17 sati je Brođanka Ines Jozić, članica Ultramaraton kluba Mazator iz Slavonskog Broda koja je, u ukupnom poretku, završila šesta u svijetu.

Vrijedan je cilj ove utrke jer je stopostotni iznos startnine namijenjen zakladi Wings for Life pa je glavni cilj utrke skrenuti pažnju na ozljede leđne moždine i prikupiti sredstva za istraživanja koja se provode s ciljem pronalaska lijeka.

Svaki je startni broj u globalnom sistemu povezan s imenom i prezimenom trkača koji se prijavio te ga nije moguće prenijeti na neku drugu osobu, a u utrci mogu sudjelovati svi pojedinci s najmanje 16 ili više navršenih godina na dan utrke.

Osim toga, natjecatelji u kolicima i trkači zajedno sudjeluju u utrci. Natjecatelji prije utrke odlučuju hoće li sudjelovati u kolicima samostalno i biti u službenoj konkurenciji (crvena oznaka) ili će sudjelovati uz pomoć druge osobe van službene konkurencije (bijela oznaka).

Kako god da su ovogodišnji posjetitelji i putnici namjernici u Zadru odlučili sudjelovati u utrci hvalevrijedna je njihova inicijativa jer pružili su svoj korak za one koji to ne mogu. 

 

 

 

Komentari