Čuvajući dignitet Domovinskog rata, te značajne datume novije, ali i starohrvatske nacionalne povijesti, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška predvođeni pukovnikom Matom Modrićem i u Novu su Godinu zakoračili s ambicioznim planom aktivnosti usmjerenih edukaciji posebno mlađih, poslijeratnih generacija, ali i evociranju, kako kaže predsjednik svih ” nacionalnih svetinja”.

Nakon što su se zajedno s članovima Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata protekli tjedan  poklonili značaju jedne od strateški presudnih akcija za oslobođenje Zapadne Slavonije, Vojno redarstvenoj akciji “Širinci 92.”, kao i žrtvi branitelja, i ove  će se nedjelje, 13.siječnja , prisjetiti istinske hrvatske povijesti, sudjelujući na 4.Spomen hodočašću na Gvozdansko u organizaciji članova Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba i Damira Borovčaka.

Mjesto Gvozdansko za povjesničare, ali i nacionalnu povijest, kako onu starohrvatsku, tako i suvremenu, ima poseban značaj. U naselju Gvozdanskom i danas postoje ostatci starohrvatske utvrde koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. U Gvozdanskom  je Nikola III Zrinski imao topionicu, ljevaonicu i kovnicu novca. Utvrda se u 16.stoljeću postavila kao brana pred turskim osvajačima. Osmanlijska vojska je od 1571.do 1577.godine poduzela čak četiri neuspješna pohoda na utvrdu, da bi tek 1578.godine, nakon petog pohoda i tromjesečne opsade, ušli u utvrdu, iako bitku nikada nisu dobili. Prema dostupnim podacima i kronikama iz tog vremena, utvrdu Gvozdansko branilo je 300 hrvatskih branitelja sastavljenih od malobrojne posade Zrinskih vojnika i oko 250 seljaka i rudara sa ženama i djecom, pod zapovjedništvom kapetana Doktorovića, Nikole Ožegovića i Andrije Stepšića. Na drugoj strani nalazila se vojska od 10 tisuća turskih napadača potpomognutih vlaškim četama.

O značaju Gvozdanskog u 16.stoljeću,  a potom i u u 20.stoljeću ( na Božić, 1941.godine “antifašisti” su u mjestu ubili 55- ero Hrvata, da bi 1991.godine u vrijeme Domovinskog rata Srbi iz mjesta protjerali svo hrvatsko stanovništvo ), progovorio je nedavno u našem gradu i Damir Borovčak autor knjige “Gvozdansko-hrvatsko velejunaštvo bez uzora ” i jedan od inicijatora spomen hodočašća. Spomen hodočašće bit će prilika za posjet i nekolici okolnih mjesta značajnih za suvremenu nacionalnu povijest i godine stvaranja suverene države, ali i svečanu koncelebriranu misu koju će predvoditi vojni ordinarij, biskup  Juraj Jezerinac, kao i domaći, sisački biskup monsinjor Vlado Košić.

U okviru financijskih mogućnosti, donacija i drugih oblika potpore, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška i tijekom 2013.godine planiraju brojne aktivnosti među kojima su i  obilježavanje 21.godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15.siječnja, redovni Izvještajni Sabor Udruge, 25.siječnja, obilježavanje 18.godišnjice VRA “Bljesak”, u mjesecu svibnju, kao i tradicionalno hodočašće na Bleiburg.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članak“Vježbe komuniciranja”
Sljedeći članakMario Tworek (NG): “Želimo slavonski kulin u EU!”