Proračun težak 101.500.000,00 kn svakako je najznačajnija točka dnevnoga reda o kojoj su danas raspravljali članovi Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška. Pomno planiran, obrazložen i potkrijepljen, najvažniji je gradski dokument kojim će se aktualna gradska vlast voditi u predstojećem programskom razdoblju. No, prije nego što je aktualna gradska većina digla ruku za njega, javnost je imala prigodu čuti nešto više o aktualnim gradskim temama u uobičajenom „aktualcu”.

Što će biti s led rasvjetom u gradu, pitanje je koje postavio SDP-ov vijećnik Igor Babić te u kojoj su fazi postupci izvlaštenja u pojedinim gradskim ulicama.

Iako se s uvođenjem led rasvjete trebalo krenuti prije nekoliko mjeseci, do zastoja je došlo zbog činjenice da ćemo sada dobiti led rasvjetu koja će biti 20 posto energetski učinkovitija. Grad će za ovu svrhu izdvojiti 4,5 milijuna kuna proračunskih sredstava. Što se tiče izvlaštenja, riješeni su imovinsko pravni odnosi u Ulici Zrinskih, Domčevoj, Ulici braće Radića, Purgarićevoj i Kožarskoj ulici, stoga ćemo u sljedećem razdoblju moći računati i na rekonstrukciju ovih ulica. Kako je istaknuo gradonačelnik Vinko Grgić, sve ove će ulice do kraja njihova mandata u potpunosti biti rekonstruirane.

SDP-ovu Jelenu Kovre zanimalo je kada će konačno biti postavljeni semafori kod „Tanga” i raskrižja kod „Fine”. Budući se radi o županijskim cestama, Županijska uprava za ceste za ovu je namjenu izdvojila 600 tisuća kuna, stoga ćemo semafore kod „Tanga” dobiti početkom sljedeće godine, a do kraja godine i kod „Fine”.

Vijećnica Vesna Đapić postavila je pitanje realizacije projekata prekogranične suradnje sa zemljama u okruženju. Kako joj je odgovorila zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, realiziraju se dva projekta, jedan sa Srbijom, drugi s Bosnom i Hercegovinom. Projekt sa Srbijom realizira se u suradnji s gradom Šapcem, a ide s pozicije Grada Nova Gradiška i Industrijskog parka. Projektom se planira realizirati solarna fotonaponska elektrana u kojemu bi naš grad mogao računati na tri milijuna kuna europskih sredstava. Uz projekt koji bi se realizirao u Industrijskom parku, sve skupa očekuje nas oko osam milijuna kuna sredstava preko projekata prekogranične suradnje.

SDP-ov vijećnik Marijan Radić predložio je da se gradski vijećnici na današnjoj sjednici odreknu svojih naknada u korist nedavno nastradale obitelji Džanija kojima je u potpunosti izgorjela kuća. Ovu su inicijativu svi gradski vijećnici nesebično prihvatili i svojim potpisom učinili, vjerujemo, dobru stvar za ovu obitelj.

I u ovom ćemo Adventu moći uživati u brojnim sadržajima u našem gradu, a uz vrijednu obljetnicu, 270 godina osnutka grada Nova Gradiška, „svjetlo dana” uskoro će ugledati i prigodna monografija za koju velike zasluge, kako je istaknuo gradonačelnik Grgić, ima gradska vijećnica Jelena Kovre.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik i ovoga je puta postavila pitanje funkcioniranja rasvjete u Frankopanskoj ulici i apelirala na gradsku vlast da se ovaj problem riješi. Ukazala je i na činjenicu da, po njoj, imamo najneugledniji željeznički i autobusni kolodvor u Hrvatskoj, kao mjesta koja su svojevrsna vrata grada.

HDZ-ov Tomislav Bećirević ukazao je na problem nekontroliranog odlaganja otpada na području Industrijskog parka te upitao što je s projektom Tehnološkog inkubatora i Cekoma.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, radi se o „grijesima” prošle Uprave Industrijskog parka, natječaj je storniran te su angažirani novi konzultanti kako bi se dobila povoljnija cijena i projekti mogli uspješno realizirati.

Vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje dovršetka radova ispred zgrade gradske uprave i mogućnosti penalizacije izvođača radova s obzirom na činjenicu da su trebali biti odavno gotovi. Također, prozvao je aktualnu gradsku vlast za pogodovanje pri dobivanju natječaja za izradu projektne dokumentacije u pojedinim gradskim projektima i angažiranje jednih te istih tvrtki, po njemu, s različitim imenima. Upitao je i zašto Industrijski park više ne surađuje s njemačkom Ina Schaeffler grupom, zašto je iz ove tvrtke u posljednje vrijeme otišlo desetak djelatnika, prozvao je aktualnu upravu za fiktivne dokumente te na kraju upitao gradonačelnika je li zadovoljan s radom Uprave Industrijskog parka i stanjem u ovoj tvrtci.

Gradonačelnik mu je odgovorio kratko i jasno:

– Nisam. Što se tiče „namještanja” natječaja ne možete miješati kruške i jabuke. Ničiji rad ne omalovažavam, ali za uređenje središnjeg gradskog Trga kralja Tomislava i naše sugrađane htio sam najbolje – odgovorio mu je gradonačelnik Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Lukačević upitala je zašto delegacija Grada i predstavnika gradskih tvrtki u Vukovar na obilježavanje vukovarske tragedije ide sutra, dva dana prije obljetnice i iz kojih se razloga moralo noćiti u hotelu u Iloku kada se moglo isti dan vratiti kući. Također, prozvala je aktualnu gradsku vlast za nedovoljni angažman pri realizaciji dosadašnjih i ovogodišnjeg „Mjeseca borbe protiv ovisnosti”.

Do vojno redarstvene operacije „Bljesak” možemo očekivati i uređenje dvorišta kod Doma hrvatskih branitelja, a postavljeno je i pitanje izgradnje i potkapacitiranosti transformatorske stanice u Industrijskom parku te klizišta na Slavči.

 

Vijećnici digli ruku za otpis dugova građanima do deset tisuća kuna

Odlukom gradskih vijećnika i Grad Nova Gradiška se pridružio mnogim lokalnim jedinicama u opraštanju određenih vrsta dugovanja građana prema gradskom proračunu u iznosu do deset tisuća kuna. Predmet otpisa bit će otpis dospjelog neplaćenog duga komunalne naknade, poreza na tvrtku, poreza na potrošnju, poreza na korištenje javnih površina, naknade za korištenje javnih površina, poreza na reklame, kuće za odmor, zakupnine za poslovne prostore, najamnine za stanove te spomeničke rente. Kako je pojašnjeno, dugovi će se otpisati isključivo zbog njihove nenaplativosti, sve skupa, Grad će oprostiti 3.898.878,00 kuna za 700 obitelji.

– Radi se o dugovima koji su opterećivali gradski Proračun, a njihovim će se otpisom pomoći tim obiteljima i pojedincima i radi se o isključivo socijalnoj mjeri. Uz jednokratne pomoći i ostale socijalne mjere ispada da će Grad pomoći oko 1500 obitelji – istaknuo je gradonačelnik Grgić.

U nastavku sjednice gradski su se vijećnici očitovali o Prijedlogu odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Nova Gradiška po kojoj bi se odsada rad gradske vlasti provodio kroz tri jedinstvena upravna odjela; Ured Grada, Upravni odjel za financije i Upravni odjel za komunalne djelatnosti. Ovaj je prijedlog izazvao brojne komentare oporbenih gradskih vijećnika. Znači li to nova zapošljavanja, kako će se sada odvijati rad tih odjela, što je s razvojem gospodarstva ako se ukida Upravni odjel za gospodarstvo, samo su neka od postavljenih pitanja.

– Pokušavamo biti bolji. Iako je gospodarstvo u domeni Brodsko posavske županije, ništa ne želimo prepustiti slučaju, već jačati i učiniti maksimum kako bi realizirali projekte i privukli europska sredstva – odgovorio je Grgić.

 

Usvojen Proračun težak preko sto milijuna kuna, vladajući ga hvale, oporba kudi

U nastavku sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška vijećnici su se očitovali i o najvažnijem gradskom dokumentu, Proračunu koji će za sljedeće programsko razdoblje težiti 101.500.000,00 kuna. Pojedine je stavke Proračuna pojasnio gradonačelnik Vinko Grgić:

– Idemo raditi. Sljedeće godine povući ćemo 30 milijuna kuna iz europskih fondova, stoga nam je potrebna reorganizacija upravnih odjela jer želimo više i bolje. Besplatni udžbenici za učenike prvih razreda osnovnih škola, više sredstava za obrazovanje, stipendiranje studenata, deset posto više sredstava za udruge, socijalni programi, javne potrebe u sportu, bitno povećanje sredstava obiteljima novorođenčadi, veći postotak u sufinanciranju cijene vrtića, izgradnja objekata i komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, poticanje poduzetništva i obrtništva, projekt gradskih bazena, izgradnja dječjih igrališta, energetska obnova Doma kulture i Društvenog doma, rekonstrukcija ulica, Trga kralja Tomislava, projekt gospodarenja komunalnim otpadom, Centar za mlade, e muzej, Muzej prometa i tehnike, studentski campus, ceremonijalna dvorana na Gradskom groblju, samo su neke od stavki u koje će biti usmjerena sredstva.

Trebaju nam ljudi, trebaju nam stručnjaci, ovaj Proračun će u potpunosti promijeniti grad. Jedan smo od rijetkih gradova u Slavoniji koji je prešao brojku sto. Imamo potencijala da to napravimo i riješimo sve projekte i programe. To više nisu „kikiriki” projekti od stotinu tisuća kuna, to su milijunski projekti koji se ne mogu realizirati u kratkom periodu. Svaki dio društva smo dotaknuli. Danas smo otpisali dugove za 700 obitelji, uz postojeće socijalne programe pomažemo oko 1500 obitelji. Svi su dobili više. Idemo raditi, potencijala imamo – zaključio je gradonačelnik Vinko Grgić.

– Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista podržat će Proračun. Nismo imali amandmane jer smo uskladili stavove. Veliki je broj projekata koji će se realizirati. Kreće se s izgradnjom gradskih bazena, potpuno novo uređenje gradske vijećnice, za poticanje razvoja gospodarstva planirano je preko 13 milijuna kuna, ide se s projektom besplatnih udžbenika za prvašiće, povećanje naknada obiteljima novorođenčadi na tri, četiri i pet tisuća kuna – istaknuo je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista Franjo Kikić.

Oporba je, očekivano, sasvim drukčijeg stava:

– Nismo podržali ni ovogodišnji Proračun koji je bio „lakši” za 35 milijuna kuna od sadašnjega, slijedom toga sasvim je jasno da ovakav megalomanski Proračun podržati ne možemo. Ne radi se o nikakvim političkim kalkulacijama, već vrlo jednostavnom proučavanju i analizi kapaciteta gradonačelnika i izvršne vlasti da izvrše ovakav Proračun. Ako se osvrnemo na prošla tri izvršenja Proračuna istog gradonačelnika onda vidimo da su oni završavali s realizacijom na bazi oko 55 milijuna kuna. Gradonačelnikove želje iskazane u proračunima su sve veće i udaljenije od realiteta i krajnjeg ishoda rješenja.

Komentirali smo pojedine stavke Proračuna, između ostalog, gradonačelnik je prenio tri „teška” kapitalna projekta u vrijednosti 12 milijuna kuna, a koje nije uspio izvršiti ove godine. To je dovoljan pokazatelj da ni ovaj Proračun neće biti izvršen kako treba. Prioriteti su ponovno nešto drugo, i dalje se proračunska sredstva troše na gradnju, projektiranje i stvaranje dojma urbanosti. Smatramo da Proračun i dalje nije dovoljno socijalno osjetljiv i ne prati stvarne potrebe ljudi. To se odnosi i na navodno povećanje sredstava udrugama koje zaslužuju puno više. Cijela proračunska priča za nas je, uistinu, neuvjerljiva. Amandmane nismo ulagali jer je ovaj Proračun toliko loš i udaljen od realiteta tako da ga nijedan amandman ne bi mogao svesti na realnost – kaže predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

 

no images were found

 

 

 

Komentari
Prethodni članakBrojnim sadržajima učenici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška obilježili GEW
Sljedeći članakTeška prometna nesreća u Godinjaku, poginula jedna osoba