Ministar branitelja Predrag Matić najavio je danas (18.studenoga), pišu brojni mediji, kako su generali Ante Gotovina i Mladen Markač kandidati za najviše vojno odlikovanje koje će se zvati Red domovinske časti Blago Zadro i bit će dodijeljivano poginulim, ali i živim herojima Domovinskog rata.

Ne mora se samo umrijeti  da bi se postalo heroj. Postoje i živi ljudi za koje smo svjesni kako su heroji i kako su učinili herojska djela.

Znamo i tko su ti ljudi, izjavio je danas ministar branitelja Predrag Fred Matić, i potvrdio nagađanja novinara kako su oslobođeni hrvatski generali Gotovina i Markač budući nosioci najvišeg državnog  priznanja Reda domovinske časti Blago Zadro,  a izjavu prenijeli brojni mediji.  Kada je riječ o našim mrtvim herojima, postoji već niz godina, desetak sigurnih imena, rekao je ministar.

Presudom u Hagu stavili smo točku na I i možemo sa sigurnošću reći kako je Domovinski rat konačno završio.Obznanili su to danas, i više nego simbolično i mještani Škabrnje, sirenom  prestanka zračne opasnosti, koja se začula prvi puta nakon ratnih 90-tih. Sve to nam govori kako je vrijeme da se okrenemo budućnosti.

Ipak, budućnost neće biti potpuna dok ne pronađemo sve nestale, dok se na najbolji način ne pobrinemo za najteže vojne invalide, ali i djecu poginulih branitelja, kao i sve one brojne koji s posljednicama i traumama rata žive i danas, ali i časno, ordenjem i počastima, zahvalimo svima onima koji su nam tu budućnost omogućili,  izjavio je u Koloni sjećanja ministar branitelja, te dodao, parafrazirajući američkog predsjednika Kenedya-” trenuci poput ovih danas, pokazuju koliko su građani Hrvatske ponosni na svoju domovinu, koliko su spremni braniti je i obraniti kada je potrebno, stoga, ne pitajte što Hrvatska može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za Hrvatsku”.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakHumanitarna plesna revjia u Slavonskom Brodu
Sljedeći članakEdukacija i prevencija kao rješenje