Uz aktivnosti vezane uz Mjesec borbe protiv ovisnosti, mjesec studeni je i Mjesec borbe protiv raka, odlučili su tako medicinari, želeći educirati, prevenirati, ali i saznati medicinske razloge sve učestalijih oblika bolesti raka, ali i sve većeg broja pacijenata.

Iako je značajno produženje životnog vijeka u posljednjih 100-njak godina jedno od najvećih dostignuća ljudskog roda ( pri tome žene stoje znatno bolje, jer statistika tvrdi kako žive dulje), ta je činjenica, istovremeno, dovela i do povećanog broja oboljenja.  Posebno zabrinjava sve veći broj malignih oboljenja, koje postaje i javno zdravstveni problem.

Zbog svega toga, kao i nužne edukacije i prevencije, Nacionalna liga za borbu protiv raka, kao i njene podružnice, u suradnji s zdravstvenim institucijama i Hrvatskim liječničkim zborom, u Mjesecu borbe protiv raka, putem brojnih stručnih, ali i predavanja namijenjenih prvenstveno pacijentima, nastojat će bolest i sve njene uzroke približiti  svima. Statistika govori kako je u Hrvatskoj među ženama rak dojke i dalje rak broj jedan (određene brojke govore kako je bolest prisutna kod svake četvrte žene). Značajno povećanje primjećeno je i kada je riječ o raku debelog crijeva .Muškarci u Hrvatskoj i dalje najčešće oboljevaju od raka pluća, što se izravno dovodi u vezu s pušenjem i posljedicama pušenja. Zbog svega toga, resorno je ministarstvo prije nekoliko godina pokrenulo Nacionalne programe protiv raka dojke i raka debelog crijeva, koji, u posljednje vrijeme, daju i svoje prve rezultate.

Stručnjaci se slažu  kako su prevencija i edukacija, ali i pravilan samopregled urodili  plodom kada je riječ o bolestima dojke. Žene su naučile kako bolest same mogu detektirati, te tako značajno utjecati na njen tijek, ali i izliječenje. Problem nastaje kod Nacionalnog programa sprečavanja bolesti debelog crijeva, djelomično zbog nelagode, a djelomično i nedovoljno objašnjenog načina uzimanja uzorka za analizu. Zbog svega toga, članovi Lige za borbu protiv raka smatraju kako njihovi stručnjaci nisu dovoljno iskorišteni, i kako bi, upravo oni, trebali provesti nacionalnu edukaciju, pri čemu bi se orijentirali  isključivo na ruralno stanovništvo Hrvatske.

Ono što treba znati je kako su gotovo svi oblici raka danas izlječivi, ukoliko ih se prepozna na vrijeme. Upravo zbog toga, poznavanje vlastitog tijela, redovni posjeti liječniku, ali i edukacija su nužni kako bi zdravstveni karton nacije izgledao bolje. Ankete provedene na pacijentima iz niza europskih zemalja, pokazuju kako Hrvati vlastitim zdravljem i nisu pretjerano zadovoljni, u odnosu na ostatak  zapadnog  svijeta. Zabrinjava i podatak kako smo jedna od starijih europskih nacija, ali i nacija u kojoj se, iz godine u godinu, rađa sve manje djece. Svi ti podaci s vremenom će značajno početi opterećivati zdravstveni sustav, tvrde stručnjaci i statističari.

Još jedna bolest koja je, u posljednje vrijeme u značajnom porastu je i rak štitne žlijezde, također izražen kod žena, što se ,direktno povezuje sa stresnim načinom života, ali i zabrinjavajuće, melanom, odnosno razni oblici raka kože, što također govori o nedovoljnoj informiranosti i edukaciji pacijenata oko štetnog utjecaja sunca.

O svim ovim temama, ali i promotivnim i edukativnim planovima, progovorili  su protekli  tjedan članovi novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, koji su, na redovitom mjesečnom sastanku, u suradnji s Ligom za borbu proiv raka “Dr.Zorislav Slović” za svoje članove organizirali stručno predavanje o onkologiji danas, ali i sutra.

 

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakGotovini i Markaču najviša vojna priznanja?!
Sljedeći članakS natjecanja iz Zagreba Okučanci se vratili s odličnim rezultatima