U Slavonskom Brodu potpisan je Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u Brodsko-posavskoj županiji kojeg čine 3 socijalna partnera (Županija, poslodavci i sindikati). Sporazum su potpisali u ime Brodsko posavske županije župan Danijel Marušić, u ime poslodavaca direktor Regionalnog ureda HUP-a u Osijeku Ivan Sarić, te u ime sindikata ovlašteni predstavnici triju sindikalnih središnjica Mato Stanković (SSSH), Darko Maras (NHS) i Nada Lovrić (MHS).

Gospodarsko socijalno vijeće je tripartitno tijelo koje čine po tri ovlaštena predstavnika Županije, poslodavaca, odnosno, HUP-a i tri sindikalne središnjice. Vijeće ima devet članova, svaki član ima jednog ili više zamjenika. U roku od 30 dana bit će održana i konstituirajuća sjednica Vijeća na kojoj će biti usvojen Poslovnik o radu Vijeća koji je već u pripremi te će biti izabrani predsjednik i dva dopredsjednika Vijeća po sistemu rotacije na rok od godine dana.

Gospodarsko socijalno vijeće nema izvršne ovlasti, nego je savjetodavno tijelo Županijske skupštine i Župana. Ono donosi program rada i raspravlja, u pravilu, o točkama rada iz programa Županijske skupštine. U tjednu prije održavanja sjednice, donosi zaključke i prijedloge o točkama. U proteklom smo razdoblju održali 25 redovnih sjednica i upućivali smo prijedloge Skupštini, ali i nacionalnom GSV-u te resornim ministarstvima. – pojasnio je dožupan Stjepan Bošnjaković, predsjednik GSV-a u posljednjem sazivu.

– Nekad mi se čini da se lažno polarizira pozicija sindikata kao predstavnika radnika i pozicija poslodavaca, a neutralnom se doima pozicija Županije, odnosno, lokalne uprave. I poslodavci i sindikati imaju jednak interes. Smisao poslodavca je da ostvari profit, smisao sindikata je da njihovi članovi dobiju plaću za svoj rad, ali i da u svom radu ne snose rizik koji poduzetnici imaju, da se njihova prava ne krše. Ovo je kompleksno vrijeme. Nikomu neće biti jednostavno i lako, ali se sindikati moraju organizirati na način – ne da rušimo poslodavce – nego da pratimo situaciju koju svi radnici u Hrvatskoj prolaze. Činilo mi se da će se s godinama poboljšavati prava radnika, no to nije tako. Još uvijek imamo ucjenjivanja poslodavaca ugovorima na određeno, situacije neplaćanja poštenog rada. To želimo da se stavi ‘ad acta’. Kao što će među poslodavcima vrlo lako kružiti priče o tomu koji radnik ne zadovoljava neke uvjete, tako bismo se svi trebali ograditi od poslodavaca koji ne ispunjavaju svoje obveze. Ako kao poslodavac dođete u krizu, onda imate čitav način modaliteta kriznog menadžmenta. Otkaza će biti, to je svima jasno. Kada bih vas pitala biste li radije dobili otkaz ili radili šest mjeseci bez plaće, zanimalo bi me što biste rekli – kazala je tom prigodom, između ostalog, Nada Lovrić, predstavnica Matice hrvatskih sindikata na današnjem potpisivanju.

Izvor: sbplus

Komentari