Na području Policijske uprave brodsko-posavske sve je češća pojava da vozači nakon prometnih nesreća napuštaju mjesto nesreće, no većinu ih u konačnici policija pronađe i sankcionira.

Do kraja kolovoza ove godine, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, zbog napuštanja mjesta prometne nesreće, podnijeli su prekršajne prijave prema 73 počinitelja. Od toga, 6 počinitelja je napustilo mjesto događaja prometne nesreće u kojoj je bilo stradalih, a 67 osoba je pobjeglo s mjesta prometne nesreće u kojoj je nastala materijalna šteta.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisane su obveze vozača kada je prometnom nesrećom prouzročena samo materijalna šteta. Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Ukoliko to ne učine, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Napuštanjem mjesta prometne nesreće, u kojoj je nastala samo materijalna šteta, bez ostavljanja svojih podataka ili nepopunjavanjem Europskog izvješća, vozač motornog vozila može biti kažnjen kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna, uz tri negativna boda i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, uz šest negativnih bodova i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom od najmanje dvanaest mjeseci, kaznit će se pak vozač motornog vozila koji ne ostane na mjestu prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen.

Za zaključiti je da je napuštanje mjesta nesreće neisplativo, jer si time sudionici samo povećavaju sankcije.

 

 

Komentari
Prethodni članakIPNG: Uspješno završena druga faza edukacije za CNC obradu metala
Sljedeći članakGospodarsko socijalno vijeće: Još uvijek imamo ucjenjivanja poslodavaca ugovorima na određeno i neplaćanja poštenog rada!