Nakon prošle godine, gdje je veći dio drugog polugodišta protekao putem online nastave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je da se učenici u školske klupe vraćaju 7.rujna po strogim epidemiološkim mjerama. 

Učenici će u školske klupe sjesti po posebnim režimom koje je propisao HZJZ. 

-” Pripremili smo sve što se tiče epidemioloških preporuka, spremni smo. Učenike će dočekati dezinfekcija potplata, ruku, ulazak u fiksne razrede, predmetna nastava će mijenjati učionicu samo za predmet Informatike. Učenike čekaju knjige, kao i zaštitne maske,” – rekla je ravnateljica OŠ Mato Lovrak Vesna Lončar Cindrić

Nastava počinje u ponedjeljak 7. rujna 2020. godine. U jutarnju smjenu idu učenici a i b razreda, a u poslijepodnevnu učenici c i d razreda. Učenici prvoga dana nastave trebaju donijeti papuče (s vrećicom) i pribor za pisanje te praznu torbu kako bi u nju mogli spremiti udžbenike koje će prvoga dana preuzeti od svojih razrednika. Učenici 5. – 8. razreda i učenici putnici moraju doći sa zaštitnim maskama, a prvi dan svaki učenik predmetne nastave i učenici putnici dobit će i tri tekstilne zaštitne maske. Sve dodatne upute i raspored ulazaka bit će objavljeni do kraja tjedna na web stranici Škole.

Izazov je velik, još veća je odgovornost za nastavnike i ravnatelje škola. 

-” U našoj školi dezinfekciju klupa će raditi učitelji, nemamo dovoljan broj čistačica. Spremni smo na sve solucije, u slučaju da se dijete ne osjeća dobro i da se sumnja na nešto više od prehlade, zovu se roditelji a dijete će biti u izoliranoj prostoriji sa učiteljem ili stručnom pedagoškom službom. Ukoliko je u pitanju više učenika iz istog razrednog odjela zove se epidemiolog i ide prema daljnjim naputcima.”

OŠ Mato Lovrak ima četiri ulaza u školu, radit će se u dvije smjene, neće doći do spajanja učenika iz više razreda. Posebne su i mjere u školskoj kuhinji, no sve je to već jasno i poznato jer su iste bile i u drugom polugodištu prošle školske godine, napomenula je ravnateljica Lončar Cindrić.

Prvašići se unatoč svemu najviše vesele školi. Na popisu je 55 učenika za prvi razred u Matičnoj školi, 8 je upisano u Područnoj školi Ljupina i jedan učenik u PŠ Mačkovac.

– ” Učenicima prvih razreda organizirali smo doček pred školom, obavijestiti ćemo roditelje da dijete dovedu uz što manju pratnju, ne smije biti velikog okupljanja. Nakon kratkog dočeka uz pjesmu i glazbu koji su pripremili učenici drugog razreda. Djeca su uzbuđena prvi dan škole, napravit ćemo sve da im to bude ugodan doživljaj a nikako ne stresan događaj.”

Djeca su u školi sigurna i zaštićena, dok na aktivnosti izvan škole odgovaraju roditelji, naglašava ravnateljica:

-” Učenici su zaštićeni, poduzeli smo sve mjere zaštite. Učitelji i učenici su sigurni u školi, no problem je kad izađu izvan škole s čime se susreću i vraćaju u školi. Roditelji bi trebali pripraziti, biti upućeni u kretanja i svesti izlazak djece na neku normalnu mjeru, jer moramo surađivati kako bi se djeca što duže zadržala u školi i ostala zdrava.”

Zakinuti smo za rad kroz izvannastavne aktivnosti gdje su djeca činila veće grupe, a sve drugo gdje je kombinacija razreda poput izborne nastave jezika to ćemo odraditi kroz više grupa koje će se mijenjati svakoga tjedna. U slučaju da virus ipak uđe u školu, sve će se odvijati po uputama epidemiologa:

-” Prema preporuci epidemiologa postupat ćemo u slučaju zaraze. Ako je dvoje ili više djece zaraženo cijeli razredni odjel i učitelj idu u samoizolaciju. U slučaju da je predmetna nastava u pitanju, onda će vjerojatno veći dio nastavnika ići na testiranje i samoizolaciju, kao i učenici iz istog razrednog odjela. Mi imamo dovoljno nastavnika, u slučaju da netko od njih završi u samoizolaciji a osjeća se dobro, sate će odraditi na daljinu. Naši su učitelji spremni i educirani za takvu situaciju.”

Prvi tjedan nastave nastavnici će upoznati svoje učenike sa cijelim postupkom rada na daljinu, no nadamo se da do toga neće doći, naglasila je ravnateljica i istaknula

-” Bit će neobično bez školskog zvona, nema izmjena učionica, ali neopisivno nam je drago što ćemo čuti dječji smjeh i dječja sreća u školi.”

Komentari
Prethodni članakGospodarsko socijalno vijeće: Još uvijek imamo ucjenjivanja poslodavaca ugovorima na određeno i neplaćanja poštenog rada!
Sljedeći članakNa Gospinom polju započela trodnevnica kojom se vjernici pripravljaju za blagdan Rođenja BDM ili Malu Gospu