Gimnazija Nova Gradiška u suradnji s Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška, u gradskom parku simbolično je obilježila Europski dan parkova.

Diljem Europe godišnje se raznim događanjima obilježava Europski dan parkova 24. svibnja. Ovaj je datum odabran kao spomen na proglašenje prvih europskih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24.05.1909. godine. Prvi je puta obilježen 1999. godine kada je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima kako bi se naglasila važnost zaštite prirode.

Zaštitom prirodne i kulturne baštine osiguravamo kvalitetu i raznolikost europskih krajobraza te pridonosimo zajedničkom bogatstvu i životu u zdravijem okruženju. Zaštićena područja oaze su biološke raznolikosti i kulturnih osobitosti te imaju nezamjenjivu ulogu za znanost, edukaciju, ali i rekreaciju, turizam i druge aktivnosti bez kojih je nezamisliv život suvremenoga društva.

Europski dan parkova učenici prvih razreda novogradiške Gimnazije obilježili su raznim aktivnostima nastavom na otvorenom. Učili su imena biljka na latinskom pomoću mobilne aplikacije, anketirali prolaznike i testirali njihovo znanje o nacionalnim i parkovima prirode. 

Komentari