Učenici i nastavnici Osnovne škole „Ante Starčevića” iz Rešetara svečanom akademijom, nizom radionica te tradicijskim sportskim igrama jučer su obilježili najvažniji dan u životu svake škole, Dan škole.Svečanost obilježavanja ovoga je puta bila uveličana dolaskom dragih im gostiju, učenika i nastavnika OOU „Goce Delčev” iz Ilindena u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Nastavak je to suradnje između ove dvije škole koja je krenula nakon što su Općina Rešetari i Općina Ilinden potpisali sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa.

– Tradicionalno, tijekom svibnja obilježavamo naš najvažniji dan kada želimo iskazati sav naš rad i trud široj javnosti. S radošću mogu istaknuti da smo danas upriličili završnicu ovogodišnjegprojekta „Most prijateljstva” Ilinden – Rešetari.

U srijedu su nam došli naši dragi gosti iz Makedonije koje smo rado ugostili.Suradnja s Općinom Ilinden traje od potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu iz 2012. godine.

To je bio dobar temelj da se krene sa suradnjom, prvo na planu općina, a od 2017. godine mi smo tu suradnju prenijeli i na naše najmlađe, one na kojima svijet ostaje.U posljednje tri godine, temeljem ovoga Sporazuma smo potpisali Sporazum o prijateljstvu između naše škole i Osnovne škole „Goce Delčev” iz Ilindena. Ovo je već treća godina da se taj projekt koji uvijek ima svoju temu, nastavi.Ovogodišnja je tema „Proljeće i običaji”. Dakle, naša djeca istražuju tradiciju i kulturnu baštinu svoga mjesta i zavičaja, iz toga nastaju likovni, literarni radovi, pjesma i ples. Ovaj će se projekt nastaviti sljedeće godine kada će naša djeca ići u Ilinden – kaže ravnatelj Osnovne škole „Ante Starčevića” Tihomir Batalo.

Most prijateljstva

– Drago nam je što su roditelji naših učenika ovih dana domaćini deset učenika iz Makedonije na čelu s ravnateljicom škole Dušankom Krstevskom i pet nastavnika ove škole.

Na temelju dogovora da ćemo osnaživati projekt da raste iz godine u godinu kroz održavanje radionica, ove smo godine to i učinili. Organizirali smo dvije radionice.Prva je radionica bila makedonsko hrvatska kuharica, a druga digitalna jezična radionica, znači primjena digitalnih alata u osuvremenjivanju naše tradicije.

Odveli smo prijatelje iz Makedonije i na izlet u Vrpolje, Osijek i Baranju kako bi im pokazali sve znamenitosti našeg kraja.Sve ovo što radimo činimo s ciljem povezivanja učenika iz Rešetara i Ilindena te promicanja i razumijevanja različitih kultura, upoznavanja kulturne baštine mjesta, zavičaja i domovine. Ovim projektom učenici će nadopuniti svoje obrazovno iskustvo u drukčijem obrazovnom sustavu, upoznati drukčije metode učenja te učvrstiti europske vrijednosti poštivanja različitih kultura i tolerancije – kaže ravnatelj Osnovne škole „Ante Starčevića” Tihomir Batalo.

Uz goste iz Makedonije, na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu Dana škole bili su nazočni i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković te pjesnikinja Ljerka Toth Naumova iz Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci”.

Svečana je akademija bila prigoda i za predstavljanje dijela onoga što su marljivi učenici uz pomoć nastavnika, učili i pripremali tijekom godine.

 

 

Komentari