Da je kojim slučajem živ, danas bi, četvrtog dana mjeseca studenoga, proslavio 107.rođendan. Doduše, iako ga pet godina nema među nama, doživio je respektabilne 102, i do samoga kraja, vitalan, šetajući svojim Slavonskim Brodom, stvarao stihove jedinstvene poetike.

Dragutin Tadijanović, naš Tadija, kažu kritičari, jedan je od najvrednijih članova velikog društva hrvatskih književnika koji su iza sebe ostavili antologijske stihove, a nacionalnu književnost pretvorili u umjetnost. Rođen u Rastušju, selu kraj Slavonskog Broda, uvijek je bio i ostao, prije svega Slavonac. Zbog toga, ali i čarobno jednostavnih stihova Tadiju su voljeli i mali i veliki, i stari i mladi, a najviše ljudi s ovih prostora jer je bio naš.  Kada se pojavio na hrvatskoj pjesničkoj sceni bilo je vrijeme moderne, ekspresionizma, ali i vrijeme kada se najavljivala takozvana socijalna tematika u pjesništvu. Tadija je zaobišao sve dominantne struje i okrenuo se vlastitim temama i motivima-intimi i pejzažnim sličicama, ali i svojevrsnoj pjesničkoj naivi, vjerujući do kraja, kako umjetnik stihom može stvoriti ravnotežu u svijetu. Jedan kritičar svojevremeno je napisao kako je Dragutin Tadijanović pjesnički kralj Mida, jer sve što dotakne pretvori u stih. Danas je norma, standard, pjesnička institucija, čovjek čije stihove čitaju i traže i nove generacije.

 

Zbog svega toga, ali i činjenice kako je naš, Slavonski Brod će narednih dana proslaviti Tadijin 107.rođendan. Najprije stručnim sadržajem i okruglim stolom na temu pjesnikove baštine, a potom i pomalo opušteno, onako kako je Tadija volio, uz društvo, pjesmu, glazbu i umjetnost.

Obzirom da će na rođendansko slavlje doći samo malobrojni i službeno pozvani, umjesto da se pojavite, pročitajte koji Tadijin stih, bar onako iz lokal-patriotskih razloga. Vidjet ćete slike, boje i mirise, neku staru, davno zaboravljenu Slavoniju, polja i snijegom prekrivene njive, ali i toliko poznate stvari iz vlastitog djetinjstva, jer, upravo je u tome, jednostavnosti, ali i bliskosti tema, veličina Tadijanovićevog stiha. Spomenimo još, ukoliko ne znate,  kako grad Slavonski Brod ima i mjesto gdje pjesnik stanuje i danas- spomen dom Dragutina Tadijanovića u Starčevićevoj ulici broj 8. Prostor je to ispunjen autentičnim Tadijinim namještajem, brojnim  memorabilijama, bogatom arhivom poezije, osobnih pisama, ali i knjiga i umjetnina koje je skupljao čitavog života. Valjalo bi ovo mjesto uz prostore kojima je nekada šetala i Ivana Brlić Mažuranić svakako uvrstiti u obavezan porgram školskih ekskurzija i tako pokazati svima što imamo i  koliko smo bogati u poetsko-kulturnom smislu. Pa, neka se netko onda usudi reći  nešto o Slavoncima!?

 

PS./ Sretan ti rođendan Tadija !

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakKnjiga nije hrana, ali je poslastica
Sljedeći članakUčinimo Hrvatsku ponovno ponosnom – zajedno