U organizaciji Gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška jučer je održana javno zdravstvena tribina na kojoj je o gorućoj temi zdravstva u Hrvatskoj progovorio dr. Saša Srića, glavni koordinator akcije koju SDP provodi na nacionalnoj razini i član Nacionalnog savjeta za zdravlje.

Predstavio je SDP-ov Nacionalni program zdravstvene politike te se osvrnuo na aktualne probleme u hrvatskom zdravstvu, činjenicu da je u kratkom vremenu na tisuće naših medicinskih sestara i liječnika potražilo posao u inozemstvu, dok ih u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća.

Dr. Saša Srića internist je i pulmolog u Bolnici Jordanovac u Zagrebu, a politikom se, kaže, odlučio baviti kako bi ukazao na krucijalne probleme hrvatskog zdravstvenog sustava i pomogao ukazati i zajedno sa stranačkim kolegama naći rješenje za goruće pitanje zdravstva i probleme koji muče ne samo liječnike i zdravstveno osoblje, već i same pacijente.

Na tribini upriličenoj za Novogradiščane istaknuo je kako je Hrvatska suočena sa sve intenzivnijim urušavanjem zdravstvenog sustava, što dovodi do „tihe privatizacije zdravstva“. Smatra kako je došlo vrijeme da se kroz korjenite promjene u zdravstvenom sustavu vrati dostojanstvo hrvatskim građanima, liječnicima i medicinskom osoblju.

Dnevne bolnice i rad iza 16 sati kao rješenje problema

– Stanje u zdravstvu je kaotično i nije više „pet do dvanest“, nego li „dvanaest i pet“, odnosno pred kolapsom. Počnimo od lista čekanja pa neki pacijenti na red čekaju godinama, ili ne dožive operativne zahvate. Drugi problem je netransparentna nabava i dugovi koji se povećavaju.

Ne zaboravimo da su u kratkom vremenu na tisuće naših medicinskih sestara i liječnika potražili posao u inozemstvu, dok ih u Hrvatskoj nedostaje oko 12 tisuća. Mi imamo viziju kako riješiti ove probleme, počevši s listama čekanja, a to je otvaranje rada dnevnih bolnica, pa i kirurših zahvata iza 16 sati. Tako bi se povećao kapacitet rada i smanjio bi se javni dug.

Zalažemo se za angažman zaštitarskih službi u medicinskim ustanovama jer se mora znati tko i zašto ulazi u bolnicu. Povećanjem plaća medicinskog osoblja povećala bi se i njihova stimulacija za rad – kaže dr. Saša Srića.

Zaključio je kako u vrijeme masovnog odlaska našeg medicinskog osoblja u inozemstvo, istodobno „uvozimo“ liječnike iz Makedonije, Srbije, Sirije, Kine… Dr. Srića ne podcjenjuje takav kadar, ali je uvjeren kako im je Hrvatska samo prva tranzicijska stepenica za odlazak u zapadnu Europu.

– Socijaldemokrati žele jednakost  i pravo na  zdravstvenu zaštitu, s ciljem da se  vrati dostojanstvo našim sugrađanima, ali i liječnicima i medicinskim sestrama – zaključio je Srića.

Na tribini su bili nazočni i Ivana Posavec Krivec, SDP-ova kandidatkinja na izborima za Europski parlament, Marina Opačak Bilić, predsjednica županijske organizacije SDP-a Brodsko posavske županije, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, članovi stranke, simpatizeri i građani.

 

Komentari