Stručno-edukativna manifestacija Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2019.“ održana je jučer u Hrvatskom domu u Cerniku. Udruga vinogradara i voćara s uvaženim institucijama i partnerima: Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG Zapadna Slavonija, Udruga Živa Zemlja i OPG Hudolin, pod pokroviteljstvom Općine Cernik – održala je stručno-edukativnu manifestaciju Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2019.“.

Riječ je o razmjeni plemki starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja.

Za ovaj skup vladalo je veliko zanimanje zaljubljenika u stare sorte iz cijele Hrvatske, a došli si i gosti – voćari, stručnjaci i znanstvenici iz BiH, Njemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije, koji su sudjelovali i na tribini „Važnosti očuvanja starih sorti“.

Prema riječima domaćina Zvonka Živkovića, manifestaciju je posjetilo preko 50 izlagača, 12 osnovnih i jedna srednja škola.

Zahvaljujući zauzimanju Udruge i suradnika na spašavanju i čuvanju starih sorti, Cernik je postao prepoznatljiv diljem Hrvatske, pa i izvan granica. Kako je Cernik postao centar ovakve manifestacije i kako je sve krenulo rekao je predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonko Živković

-„U Novoj Gradiški bila je razmjena sjemena starih sorti povrća i kad više nije funkcioniralo, te kad je stalo, ponudili smo se udrugi Živa zemlja, jer imamo i prostor, ljude i volju da s tom idejom nastavimo i da profunkcionira. Nakon toga je krenulo, a uskoro je došla i nadogradnja i iz jednog manjeg prostora prešli smo u veliki dom, ali čini se da je sada i on premali.“

Ove godine iz Cernika je krenula i veća akcija suradnje sa školama kojima su organizatori poklonili sadnice starih sorti voća.

Žele na taj način potaknuti i najmlađe na sadnju i čuvanje tog tradicijskog blaga, voća koje je otpornije na bolesti i štetnike i koje se može uzgajati bez prekomjerne zaštite kemijskim sredstvima i mineralnim gnojivima. Ističu da su upravo tom manifestacijom dobili nekoliko mladih entuzijasta u Hrvatskoj.

Jedan od organizatora ove manifestacije novinar, čuvar starih sorti voća, a ujedno i administrator Facebook grupe „Sačuvajmo stare sorte jabuka“, Vjeko Hudolin o starim sortama je rekao

-„Tu smo da nađemo, sačuvamo i uzgajamo stare sorte koje su puno otpornije od novih sorti. Možemo uzgajati zdrave plodove, stare sorte ne traže puno njege, ali ni kemijsku zaštitu, mineralna gnojiva i ostala sredstva.“

Usporedo s akcijama očuvanja starih sorti Udruga vinogradara i voćara Cernik se zauzima za preradu plodova. Lani su nabavili sušaru, u planu je i nabava postrojenja za proizvodnju prirodnih sokova, odnosno uređenje i opremanje manjeg pogona koji bi omogućio finalizaciju proizvodnje i izlazak s njima na tržište.

Akcije razmjene plemki i sjemenja, ali i izložba plodova starih sorti voća, mogle bi potpomoći i ubrzati i razvoj ruralnog turizma za koji Općina Cernik ima puno dobrih predispozicija.

Manifestaciju je podržao načelnik Općine Cernik, Vitomir Žakić

-„Krenuli smo prije 4 godine, a sada se ta manifestacija i proširila. Zahvaljujući Udruzi vinogradara i voćara na čelu s njihovim predsjednikom Zvonkom Živkovićem, kao i svim entuzijastima koji nešto rade, proizvode, skupljaju, kaleme i naravno čuvaju ove naše stare sorte koje imamo. S tim smo jako ponosni.“ – kazao je Žakić

Promociji ove hvalevrijedne manifestacije svojom nazočnošću i podrškom doprinijeli su i dragi gosti manifestacije, saborski zastupnik i član saborskog odbora za poljoprivredu Davor Vlaović, predsjednik odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Tomislav Panenić i pročelnik Upravnog odbora  za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, Željko Burazović.

Komentari
Prethodni članakMarko Brčić obranio naslov državnog prvaka u tenisu
Sljedeći članakDr. Saša Srića u Novoj Gradiški: Stanje u hrvatskom zdravstvu nije pet do dvanaest, već dvanaest i pet / foto