Tradiciju održavanja manifestacije „Kola na medanu“ po kojoj je selo Drežnik postalo nadaleko poznato, članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik“ odlučili su oplemeniti još jednim sadržajem, Smotrom folklora „Dječje kolo nam medanu“.

Ideja je krenula od voditeljice dječje skupine KUD-a „Drežnik“ Josipe Akmačić, naišla na potporu društva i Općine Rešetari i u potpunosti uspjela.

Dvorana Hrvatskog doma u Drežniku sinoć je u jednom trenutku bila pretijesna primiti sve one koji su željeli pogledati brojne male izvođače i folklorne skupine, njihove prijatelje i goste.

Uz domaćine, članove dječje skupine Kulturno umjetničkog društva „Drežnik“ koje je za nastup izvrsno uvježbala Josipa Akmačić, posjetitelji su mogli uživati u odličnom folklornom programu njihovi gostiju, članova Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ iz Nove Gradiške, Kulturno umjetničke udruge „Marijan Lanosović“ iz Orubice, kulturno umjetničkih društava „Dragalić“, „Slavonija“ Gornji Andrijevci, „Godinjak“ „Slavonija“ Jakšić i učenika Osnovne škole „Vladimira Nazora“ iz Adžamovaca.

Izvrstan folklorni program, originalne nošnje što slavonske, što prigodne, pokladne, bili su izvrsno osvježenje i pravi putokaz da je ideja za organiziranje ovakve manifestacije itekako „pala“ na plodno tlo.

Kako ističe voditeljica dječje skupine KUD-a „Drežnik“ Josipa Akmačić, društvo ove godine obilježava 20 godina djelovanja, ima 50 aktivnih i 20 potpornih članova koji djeluju u četiri skupine, izvornoj, dramskoj, tamburaškoj i dječjoj skupini. Dječja skupina broji 20 članova koji čuvaju od zaborava igre te pjesme i plesove svoga sela i cijele Slavonije. Sudjelovali su na raznim manifestacijama, Brodskom kolu, Rajiću, Godinjaku, Novoj Gradiški te u pokladnoj povorci. Najmlađi Drežljani predstavili su se običajem sela Drežnik za vrijeme poklada:

– Otpjevali su pokladni bećarac, a spremljeni su u lipe džeme te didove koji obilaze selo na poklade. Drago nam je da smo pokrenuli ovu manifestaciju, hvala svima koji su pomogli i nadamo se da će manifestacija zaživjeti kao što je zaživjelo i „Kolo na medanu“ – kaže Josipa Akmačić.

Prvu smotru dječjeg folklora „Dječje kolo na medanu“ otvorio je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga:

– Sretna je općina i kraj koji imaju ovakvo društvo. Hvala im na čuvanju tradicije, radu i trudu, a općina će i dalje činiti maksimum kako bi se razvijali u potpunom smislu i dalje pronosili ime svoga sela i našega kraja.

Više nego zadovoljan je i predsjednik Kulturno umjetničkog društva „Drežnik“ Marijan Ruškan:

– Zaista smo sretni što smo organizirali u našem mjestu ovakvu manifestaciju, učinit ćemo maksimum da se ona i nastavi. Hvala lijepa svim našim gostima koji su se odazvali, hvala Općini Rešetari, mojim članovima, Josipi Akmačić i svima koji su pomogli da se manifestacija održi. Mi dalje nastavljamo s radom i već najavljujemo naše novo „Kolo na medanu“ koje će se ove godine održati 15. lipnja – kaže Ruškan.

 

Komentari