Ovogodišnje prijave maturanata na fakultete diljem Hrvatske pokazuju kako mladi sve više razmišljaju o tomu hoće li nakon petogodišnjeg studija imati priliku za brzo zaposlenje u struci. Logopedska struka već godinama ima premali broj radnika, a ove je godine najprivlačnija budućim brucošima.

Isto tako, prirodoslovne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika, poznatiji kao STEM područje znanosti, sve se češće u javnosti i među strukom ističu kao budućnost razvoja gospodarstva svake zemlje, piše Glas Slavonije

Ipak, pri određivanju upisnih kvota na hrvatskim sveučilištima i dalje dominiraju ekonomisti i pravnici, dok se osjetno ne smanjuju ni kvote za druga zanimanja iz društvenih i humanističkih znanosti koja bi, prema HZZ-u, trebalo smanjiti, kao što su informatologija, filozofija, učiteljski studiji i politologija.

Iako učenici NE slušaju što nikako NE bi trebali upisati, prema ovogodišnjim podatcima neki slušaju što bi svakako trebali upisati. Među deficitarnim zanimanjima u Hrvatskoj i ove se godine, osim logopedije, ističu medicina, farmacija, rehabilitacija, geografija, engleski i njemački jezik, veterina i arhitektura, pri čemu je logopedija ujedno i izbor broj jedan ovogodišnjih upisa.

Članak Glasa Slavonije s točnim brojem prijavljenih studenata na fakultete, prema podatcima Agencije za odgoj i obrazovanje, u cijelosti možete pročitati OVDJE , a u nastavku donosimo listu najpoželjnijih ovogodišnjih fakulteta.

Lista najpoželjnijih studija u Hrvatskoj:

1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2. Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola u Zagrebu

3. Fizioterapija (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

4. Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

5. Psihologija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

6. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

7. Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu

8. Dizajn, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

9. Fizioterapija (stručni), Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

10. Sestrinstvo, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta u Osijeku

Izvor: Glas Slavonije
Foto: Ilustracija

 

Komentari
Prethodni članakU šest godina broj mladih poljoprivrednika smanjio se za milijun!
Sljedeći članakDanas se održavaju izbori za članove vijeća mjesnih odbora: Birališta su otvorena u 7,00, zatvaraju se u 19,00 sati