Ukupan broj mladih poljoprivrednika u Europskoj uniji od 2007. do 2013. smanjio se s 3,3 na 2,3 milijuna, dok se površina poljoprivrednih gospodarstava kojima upravljaju mladi poljoprivrednici tijekom tog istog razdoblja smanjila s 57 na 53 milijuna hektara. Osim toga, Europski revizorski sud ustvrdio je kako generacijska obnova kao cilj pomoći mladim poljoprivrednicima nije ostvaren, usprkos raspoloživim sredstvima (15,7 milijardi eura u okviru 2. stupa ZPP-a u razdoblju od 2007. do 2020. te 2,6 milijardi eura u okviru 1. stupa u razdoblju od 2014. do 2020. godine). To su neki od glavnih razloga zašto je Europski parlament u Strasbourgu na svojoj plenarnoj sjednici usvojio je Izvješće o provedbi instrumenata ZPP-a za mlade poljoprivrednike u EU-u nakon reforme iz 2013. godine, saznajemo iz ureda europarlamentarke Petir.

Izvješće koje je sastavio talijanski zastupnik Nicola Caputo u ime Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj naglašava kako je samo oko 6% od ukupnog broja upravitelja poljoprivrednih gospodarstava mlađe od 35 godina, više od polovice starije je od 55 godina, dok među državama članicama postoje velike razlike.

Potrebno ruralne sredine učiniti poželjnim mjestom za život
U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir koja je ujedno i ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Ona se osvrnula na napuštanje ruralnih sredina kazavši kako “mladi ljudi diljem Europe napuštaju ruralne sredine čime se dovodi u pitanje proizvodnja hrane i opstojnost ruralnog prostora. Potrebno je ruralne sredine učiniti poželjnim mjestom za život, a poljoprivredu atraktivnim zanimanjem ukoliko doista želimo da se dogodi generacijska obnova koja je temelj budućnosti europske poljoprivrede”.

Osim toga, smatra Petir “potrebna je i bolja potpora od one koju danas imaju mladi poljoprivrednici kroz dodatnu mobilizaciju financijskih instrumenata u drugom stupu. Nemogućnost pristupa poljoprivrednom zemljištu, kasni prijenos vlasništva nad poljoprivrednim gospodarstvom, nedostupnost kredita po povoljnoj kamati i nepoštena trgovačka praksa prepreke su u poslovanju mladih poljoprivrednika koje moraju biti hitno otklonjene”.

Trebali bi imati iste mogućnosti bez obzira iz koje države članice dolaze
Ona smatra kako bi svi mladi poljoprivrednici trebali imati istu startnu poziciju bez obzira iz koje države članice dolaze. Kao rješenje vidi omogućavanje pristupa financijskim instrumentima i kreditima pod istim uvjetima i kamatnim stopama. “Uvođenjem odgovarajućih programa koji će potaknuti raniji prijenos vlasništva nad poljoprivrednim gospodarstvima može se pomoći mladima da ranije uđu u posao, a starima da imaju dostojanstvenu starost”, naglasila je Petir.

Generacijsku obnovu kao ključni prioritet stavlja i Izvješće koje naglašava kako ona osim u ZPP-a mora biti jedan od ključnih prioriteta zajedničkog političkog okvira i za nacionalne strategije. Ujedno poticanje generacijske obnove neizostavan je preduvjet za očuvanje poljoprivrede u cijeloj Europskoj uniji i održanje privlačnosti i vitalnosti ruralnih područja, posebno poticanjem raznolikosti poljoprivrednih gospodarstava i promicanjem održivih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj ranije ovoga mjeseca podržao je ovo izvješće, a o važnosti teme svjedoči i 312 amandmana zastupnika među kojima su bili i oni hrvatske zastupnice Petir.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakU sklopu Zelene akcije održana biciklijada u Novoj Gradiški
Sljedeći članakDonosimo listu maturantima najpoželjnijih fakulteta