U Novoj Gradiški danas se održavaju izbori za članove vijeća mjesnih odbora. Birališta su otvorena jutros u 7,00 a zatvaraju se u 19,00 sati. Građani biraju članove vijeća u mjesnim odborima Ban Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Jug, Urije, Zrinski Frankopan, Kovačevac, Ljupina i Prvča.

Podsjetimo, pravo na mjesnu samoupravu zajamčeno je Ustavom RH, a uređeno Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutom Grada.

Mjesna samouprava definirana je time kao najneposredniji oblik sudjelovanja građana u upravljanju lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana.

Što to u svakodnevnom životu jednog građana znači, kako on može utjecati na ono što se zbiva u njegovoj ulici, u njegovom kvartu?

Odgovor je putem svog mjesnog odbora i izabranih članova u Vijeću mjesnog odbora, a Vijeće mjesnog odbora treba prepoznati probleme na svom području i zajednički s Gradom utvrditi prioritete uz razvoj komunalne infrastrukture, prostornog planiranja, kulture i sporta, mjera i akcija za zaštitu i unapređenje okoliša te podizanje standarda življenja u cjelini. Isto tako uloga Vijeća mjesnog odbora je da bude  pokretač malih komunalnih akcija na svom području  i aktivnosti  za poboljšanje društvenog života Grada

Tijela gradske vlasti imaju s druge strane obvezu konzultiranja mjesnih odbora i uvažavanja prijedloga i potreba građana u skladu sa proračunskim mogućnostima i utvrđenim  prioritetima.

 

Komentari
Prethodni članakDonosimo listu maturantima najpoželjnijih fakulteta
Sljedeći članakHPS “Slavča” i prijatelji: Održana još jedna “Lipanjska večer” / foto