Istraživački novinar Domagoj Margetić, nakon što je 40 dana štrajkao glađu zbog lošeg stanja u istraživačkom novinarstvu, odlučio je prekinuti štrajk.

Na privatnom facebook profilu Domagoj Margetić je napisao sljedeće:

“Nakon 40 dana, prekinuo sam štrajk glađu prije svega kako bih mogao otputovati u Bruxelles i pred Posebnim antikorupcijskim odborom Europskog parlamenta predstaviti dokaze o Aferi Hypo. Ivo Josipović, kao što vam je poznato, nije želio ispuniti niti dva preostala simbolična zahtjeva – dati javnu zahvalu istraživačkim novinarima na njihovom doprinosu u borbi protiv korupcije, te dati izjavu o potrebi donošenja Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije. Pametnome dosta! Za sada sami donesite zaključak zbog čega predsjednik Republike nije htio dati te dvije simbolične izjave i koga se to štiti time što se ne štiti istraživačke novinare i prijavljivače korupcije. O svemu ću, naravno, napisati i završno otvoreno pismo sa svim detaljima, pa i prepiskom s predsjednikom i drugima. Čak niti kada je u nedjelju primio izvješće Hitne pomoći o tomu da bih zbog dugotrajnog štrajka glađu mogao umrijeti, Josipović nije želio razgovarati o ova dva simbolična zahtjeva. Poruka toga je jasna – istraživački novinari koji otkrivaju korupcijske afere i prijavljivači korupcije u ovoj zemlji nemaju podršku političkog vrha, ali zato politički vrh itekako štiti one o kojima mi pišemo i koje prijavljivači korupcije prijavljuju. Vama svima jedno veliko HVALA! Hvala vam što ste ovih 40 dana bili uz mene, što ste bili uz mene prije toga, i što ćemo nastaviti podržavajući jedni druge i nakon ovog štrajka. Hvala vam na svakodnevnoj brizi, na podršci, hvala što ste bili uz mene, što ste podržavali zahtjeve koje sam postavio. Pokazali smo im da ćemo inzistirati na dvije ključne stvari – na pravu novinara da istražuje i objavljuje istinu i na tomu da građani imaju pravo znati istinu. Bio je ovo štrajk za pravo na istinu! A to je ono čega se korumpirana političko tajkunsko banksterska elita u ovoj posrnuloj zemlji najviše boji. Poručili smo da ne pristajemo na šutnju niti na njihove dirigirane propagandne istine po zadatku, poručili smo da je dosta dozvoljenih laži i zabranjenih istina! Poručili smo im da je dosta njihovog mainstream medijskog smeća u kojem se objavljuju skupo plaćene laži, dok su tarife za istinu niske – najniže. Kao novinaru nema mi veće nagrade od vaše podrške. Borba se nastavlja! Budite Walter – jebite im mater!”

Autor: Nikola Knežević

 

Za kraj ovog štrajka osobno se pitam, trebali li stvarno netko izgubiti svoj život kako bi se netko trgnuo i promijenio nešto u ovoj državi. Sad se tek vidi kakva nam je država i zašto smo u toliko velikoj financijskoj i gospodarskoj krizi. Zato što nam se smiju svi oni koji godinama gledaju i gledati će na svoj vlastiti interes, a ne na boljitak svih građana Republike Hrvatske.

Margetić je na kraju svog statusa spomenuo Waltera iz istoimene pjesme Dubioze kolektiv, a ja ću spomenuti dio teksta pjesme “Herojix” grupe TBF – “LIJEPA NAŠA SILOVANA”.

Komentari
Prethodni članakOPG Hrdžić: “Stanje u mljekarstvu je loše, ali borimo se!” (photo)
Sljedeći članakLovrakovci iz Učeničke zadruge “Iskrice” obilježili Dan planete Zemlje (photo)