Povodom dobitka priznanja, kovanice od zlata Brodsko-posavske županije za sve napore i zalaganja na podizanju svog obiteljskog gospodarstva i ostvarene rezultate u poljoprivrednoj, pretežito ratarskoj proizvodnji, posjetili smo ovog tjedna Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo “Hrdžić” u Gornjem Varošu.

Poslije Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ vratili su se kući u Gornji Varoš praktički na ništa. Goran je tada osnovao obitelj, ima suprugu i dvoje djece. Lagano je krenuo s poslom, počeli su s uzgojem svinja, da bi nakon toga zbog slabih prihoda, prešli i na uzgoj krava. „Jedna, druga, treća, malo po malo i stvorili smo nekakav okvir. Dakle, mljekarstvo nam je trenutno izvor primanja“, napominje Goran Hrdžić.

Svi se slažu kako je loše stanje u mljekarstvo, ali i općenito u poljoprivredi, no obitelj Hrdžić je optimistična i možda bi takvi svi trebali biti.
„Istina, loše je, ali se još borimo. Cijena je katastrofa, ali nemamo puno kredita. Nismo se puno zalijetali i slušali savjete velikih farmera da se širimo. Hvala Bogu, preživljavamo“, napominje.
Hrdžić ujedno kaže kako se ne slaže s time da se gospodarstvo mora konstantno proširivati kako bi seljak mogao preživjeti.
„Moje mišljenje je sasvim suprotno. Dvadesetak krava je sasvim dovoljno za jednu obitelj da preživi. Nisu nekakvi veliki prihodi, ali se živi“, istaknuo je, ali sumnja da će se stanje u poljoprivredi poboljšati. „Problem je što kao povratnici nismo imali nikakve mogućnosti, borili smo se od početka, no uvijek ima nekih problema, primjerice sada je aktualna legalizacija“, kaže Hdržić.

Mlijeko predaju Vindiji i za litru dobiju 2 ili 2,30 kuna, ovisi o kvaliteti. Kada su krenuli s proizvodnjom cijena mlijeka je bila dvostruko veća što pokazuje da stanje nije nimalo dobro.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakNa autocesti kod Dragalića teška prometna nesreća
Sljedeći članakDomagoj Margetić 40. dan prekinuo štrajk glađu