Oko 3.500 nezaposlenih žena koje imaju više od 32 godine staža te su trebale primati trajnu novčanu naknadu sve do stjecanja prvog uvjeta za umirovljenje, odnosno prijevremene starosne mirovine, svakodnevno ostaje zakinuto za ovu državnu pomoć premda još nisu otišle u mirovinu.

Naime, prošlogodišnjim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju postupno se povećava dobna granica za odlazak žena u mirovinu, i to za šest mjeseci svake godine. Do 2020. žene će, kao i muškarci, odlaziti u mirovinu u dobi od 65 godina za punu starosnu, odnosno sa 60 godina za prijevremenu starosnu mirovinu. Trenutni je uvjet za odlazak u prijevremenu mirovinu za žene 55 i pol godina, ali HZZ naknade prestaje isplaćivati po starome, u dobi od 55 godina. Budući da su za muškarce uvjeti odlaska u mirovinu ostali identični, na njih se ove izmjene ne odnose.

 

Žene kojima s 55 godina istječe pravo na trajnu naknadu, a prema tumačenju Ministarstva nemaju pravo na produženje ovog prava, ostaju bez primanja tek nekoliko mjeseci, naravno i to je puno. No, još je gora situacija za žene prema novim propisima, upozoravaju u HZZ-u. Naime, uvjeti za žene su mnogo rigorozniji te su izjednačeni s onima za muškarce.

 

Primjera radi, ukoliko žena ostane bez posla u dobi od 52 godine nakon 32 godine radnog staža, više nema pravo na trajnu naknadu do umirovljenja jer joj do pune mirovine nedostaje više od pet godina. Time će ova nezaposlena radnica primati naknadu maksimalno 450 dana. Nakon toga ostaje bez ikakvih primanja, a k tome joj se svake godine uvjet za odlazak u mirovinu povećava. U bezizlaznoj je situaciji budući da su šanse za novim zaposlenjem u toj dobi minimalne.

Autor: Nikola Knežević/photo: ilustracija

Komentari
Prethodni članakDobra vijest za umirovljenike
Sljedeći članakAktivnosti Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška