„Život nema rezervne dijelove“ poput automobila, ovogodišnji je slogan SVJETSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREĆA

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu studenom. Udruga Sigurnost u prometu organizator je ovog događaja u Hrvatskoj, a osnovni je cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u razdoblju od 2011. do 2020. godine smanjiti broj poginulih u prometnih nesrećama za 50 posto.

U petak, 15. studenog u Novoj Gradiški je obilježen ovogodišnji Svjetski Dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Djelatnici Auto kluba Nova Gradiška zajedno sa kolegama iz Policijske postaje Nova Gradiška na gradskom groblju upalili su lampione i prisjetili se svih žrtava prometnih nesreća i stradalih osoba u prometu a pogotovo članova njihovih obitelji koje su preživjeli te tragedije i nažalost s njima danas žive.

Obilježavanjem ovoga dana želi se potaknuti društvo, i ovim putem sve sudionike u prometu na odgovornije ponašanje i poštivanje i razvoj prometne kulture.. Veliki se broj prometnih nesreća može i treba prevenirati stoga se sudionici u prometu trebaju pridržavati svih pravila sigurnosnog ponašanja kako bi se izbjegli neželjeni događaji.

Ljudski život je svugdje jednako vrijedan. Nemjerljive štete i tragedija gubitka ljudskog života ne zahvaća samo obitelj stradalih, već je i sami počinitelj često žrtva s dugoročnim traumatičnim posljedicama koje ih nažalost često prate i ostatak života

U svijetu svake godine više od 1,3 milijuna ljudi pogine, a oko 50 milijuna bude teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U proteklih deset godina u Hrvatskoj se dogodilo 372.829 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 165.808 osoba, od kojih je poginulo 3.764 osoba, teško ozlijeđeno 30.127, a lakše 131.917 osoba.  Svakih šest sekundi netko pogine ili ostane trajni invalid u svijetu, a najčešće ginu mladi starosti od 15 do 29 godina, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u 2018. godini na području Policijske postaje Nova Gradiška zabilježeno je ukupno 248 prometnih nesreća, od čega je u 2 prometne nesreće zabilježen smrtni ishod sudionika. Ukupno su smrtno stradale 2 osobe (1 osoba muškog spola i 1 osoba ženskog spola).

U 2018. godini je u prometnim nesrećama ozlijeđena 121 osoba (23 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede dok je 96 osoba zadobilo lake tjelesne ozljede). Većina prometnih nesreća, 97,2 %, dogodila se zbog pogreške vozača. Tijekom 2018. Godine od ukupnog broja vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama njih 53 je bilo pod utjecajem alkohola, dok je jedan vozač odbio alkotestiranje.

Autor: Jelena Zec

 

 

Komentari
Prethodni članakProvedena velika akcija pošumljavanja prašume Prašnik
Sljedeći članakSVJETSKI DAN PALČIĆA: I novogradiški palčić gore za sve prijevremeno rođene bebe!