U Hrvatskoj se godišnje rodi oko sedam posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ je osnovan inicijativom roditelja i zdravstvenih djelatnika, a s ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Jedan od ciljeva je svakako i razmjena iskustava roditelja i unaprjeđenje skrbi prijevremeno rođene djece. U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2.000 djece rodi prijevremeno, od čega njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Svjesnost javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo niska, te je stoga i vrlo važna edukacija svih dionika društva.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno održava svake godine 17. studenog raznim aktivnostima od kojih se neke protežu i na cijeli tjedan, a danas se obilježava i u Novoj Gradiški.

Cilj obilježavanja ovoga dana je edukacija javnosti i usmjeravanje pozornosti na problem prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnoj već i na globalnoj razini, koji je jedan od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ u svim gradovima sudionicima se puštaju ljubičasti baloni u zrak kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja. 

Kako biste podržali Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“, nabavite promo artikle putem Media grupe d.o.o.

Kao i tijekom cijele godine, dugogodišnji partneri Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ – Media grupa d.o.o. pripremili su širok izbor promo artikala s logom Kluba. Sve ih možete nabaviti narudžbom putem maila na [email protected] ili pozivom na telefon 0913215911 radnim danom od 9 do 16 sati.

Uz ponuđene artikle dostupni su i mirisi za automobil.

Nabavkom promo artikala putem Media grupe d.o.o. sa logom PALČIĆ GORE donirate sredstva za nabavku uredjaja za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi u Zavodu za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode, KBC a Zagreb; Petrova 13, a artikle možete pogledati OVDJE.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakDjelatnici novogradiškog HAK-a i Policijske postaje obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća
Sljedeći članakNova Gradiška pješači za Vukovar: “28 kilometara za 28 godina žrtve Grada Heroja“