Na inicijativu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Nove Gradiške “Zebre” jučer je održana velika akcija pošumljavanja šuma na području gospodarske jedinice “Prašnik“, kojom gospodari Uprava šuma Podružnica Nova Gradiška, šumarija Stara Gradiška.

U akciji je sudjelovalo oko 40 vrijednih pripadnika “Zebri” i članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskih šuma iz Nove Gradiške, koji su posadili 3000 trogodišnjih sadnica hrasta lužnjaka i poljskog jasena, uzgojenih u rasadnicima Hrvatskih šuma. 

Djelatnici Hrvatskih šuma prethodno su pripremili teren za sadnju, pružili tehničku i stručnu pomoć, pa i sami sudjelovali u akciji sadnje. 

Cilj ove hvale vrijedne ekološke akcije je obnova sastojina poljskog jasena koje su zahvaćene intenzivnim sušenjem zbog napada patogenog organizma naziva Chalara fraxinea, ali i sve ugroženije uslijed sve češćih i snažnijih klimatskih ekstrema.

Zadovoljstvo akcijom iskazao je i voditelj Podružnice Hrvoje Žakić:

-“Posadili smo 3000 sadnica za cijeli dan i napravili dobar posao. Sadnice su kvalitetne i površina je dobro pripremljena. Ljudi su stvarno bili vrijedni i ono što su bili u ratu, sad su u miru i pokazali su sve kvalitete koje imaju.

Ova akcija provedena je uoči obljetnice pada Vukovara s razlogom, kazao je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata”Zebre” Nova Gradiška, Darko Mussiov:

-“Ovo je jedna u nizu akcija koju Udruga provodi. U dogovoru s Hrvatskim šumama odlučili smo da idemo u pošumljavanje i da damo jedan oblog sačuvanju šume, ali i da  na ovaj način obilježimo obljetnicu pada Vukovara i prisjetimo se stradanja branitelja u Vukovaru, ali i svih hrvatskih branitelja. Prašnik je bio linija razgraničenja i linija bojišnice, a i naša jedinica je bila prisutna ovdje, pa smo i to povezali da ovdje provedemo ovu akciju.”

Nakon provedene akcije svi prisutni zapalili su svijeće uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, te uz druženje prisjetili se kako je to nekad bilo.

Ovakve akcije od iznimne su važnosti jer za cilj imaju očuvanje uspomena na protekla vremena, ali i okretanje budućnosti te osvješćivanje o tome koliko očuvanje okoliša i zaštita šumautječu na unaprijeđenje kvalitete ljudskog života.

Komentari