„Poljoprivredno-prehrambeni kompleks“ i tvornica slada „Slavonija slad“ danas (petak, 25. svibanj) organizirali su tradicionalni „Dan polja pivarskog ječma“ i još jednom potvrdili kako je Nova Gradiška regionalni centar u proizvodnji pivskog ječma i slada s kojim se opskrbljuju sve domaće pivovare i pivovare u susjednim zemljama.

Današnji dan bila je i prilika da se okupe predstavnici struke, kooperanti, poslovni partneri, ali i predstavnici Poljoprivrednog instituta Osijek koji doprinose unapređenju proizvodnje pivskog ječma. Uz stjecanje neophodnih znanja i praćenje trendova u proizvodnji bilo je i prilike za degustaciju i uživanje u omiljenom nacionalnom napitku.

Sudionike dana pivarskog ječma   pozdravili su Franjo Tutić, direktor PP kompleksa i Vlado Bićanić, direktor Tvornice slada “Slavonija slad” za koju se ugovara i proizvodi pivski ječam. Upravo su njih dvojica najpozvaniji za uvod u priču o “Danu polja pivarskog ječma”. S iznimno povoljnom situacijom i količinama kojima raspolaže “Poljoprivredno-prehrambeni kompleks” upoznao je direktor Franjo Tutić.

“Imamo dovoljnu površinu ugovorenog ozimog pivarskog ječma za potrebe “Slavonija slada”, a to je oko 5.800 ha ugovorene proizvodnje. Imamo 2.100 hektara ugovoreno jarog ječma. Došli smo do granice od oko 40.000 tona pivarskog ječma. Sjetimo se da smo prije 10 godina krenuli od nule, a sada smo došli do 60% potrebnih kapaciteta za tvornicu “Slavonija slada”, rekao je Franjo Tutić.

Nova Gradiška je danas bila mjesto na kojem su se mogla razmijeniti osobna iskustva, s ciljem bolje   proizvodnje  pivskog ječma. U vremenima recesije priče o uspješnom poslovanju na regionalnom nivou nisu toliko česte. Stoga veseli značajan uspjeh tvornice “Slavonija slad” što potvrđuje i direktor Vlado Bićanić.

“Jedina tvornica slada u Hrvatskoj radi punim kapacitetom i snabdjevamo kompletno hrvatsko tržište što su dvije trećine naše ukupne proizvodnje. Dakle, riječ je o 58-60 tisuća tona slada. Jednu trećinu izvozimo u zemlje u okolici od Slovenije, Bosne i Hercegovine, pa do Crne Gore, Srbije i Albanije”, naglasio je Vlado Bićanić.

Priča o proizvodnji piva na našem terenu, posljednjih godina dobiva i sve značajniju turističku komponentu. Upravo su to potvrdili danas i brojni proizvođači piva od kojih su neki itekako prepoznati. Jedan od njih je svakako i Mario Bošnjak, vlasnik jedine hrvatske kušaonice piva i Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva “Bošnjak”, te proizvođač najboljeg domaćeg piva u Hrvatskoj, kako tvrde znalci.

I sami smo kušali njihovo pivo (tamno) i uvjerili se kako je upravo pivo “Bošnjak” doista najbolje domaće pivo u Hrvatskoj. Žao nam je jedino što ga nema u većim količinama kako bi ga svi mogli probati, jer upravo je to pivo prvo danas razgrabljeno na “Danima pivarskog ječma”.

Autor: Simonida Tarbuk/Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakTera Babić proslavila stoti rođendan
Sljedeći članakNovogradiški HDZ o Karamarku i budućim planovima