Baka Tera Babić iz Laza proslavila je stoti rođendan u krugu rodbine i susjeda. Iako stogodišnjakinja, baka Tera se osjeća tridesetak godina mlađa.

Baka kaže da nikad u životu nije bila kod doktora, niti popila tabletu, a svi okupljeni su se mogli uvjeriti da je vesele naravi i puna volje za životom!

Od ranih jutarnjih sati pred njenu kuću su pristizala njena djeca, unuci i praunuci koji žive širom svijeta – od Njemačke do Filipina, a baku su jučer iznenadili učenici Osnovne škole i uručili joj bukete cvijeća povodom rođendana.

Baka Tera je prije 100 godina rođena u Bodovaljcima, a u Laze se doselila 1932. godine. Ima četvero djece, deset unuka, trinaest praunuka te petero šukunčadi. Tajna njezine dugovječnosti su prvenstveno geni, a onda i osobno zadovoljstvo te složna obitelj.

No, nakon svega kaže, nije umorna. Bol ne osjeća, a osmjeh joj ne silazi s lica. Baka kaže da niti ne osjeti teret godina, a još uvijek se osjeća kao da ima samo sedamdeset.

Rođendan bake Tere uljepšali su svirci na čiju glazbu je i zaplesala uz oduševljenje rodbine i okupljenih. Baka je još uvijek bistra uma i još boljega vida. Iako je već „zagazila“ u drugo stoljeće, baka i dalje sadi vrt, a kaže kako se svaku večer pomoli Bogu za sve članove obitelji koji su preminuli i potom od Sv. Ilije zatraži kišu za svoj vrt koji još uvijek obrađuje.

Autor: Marko Šimić

 

Komentari
Prethodni članak15. međužupanijska stočarska izložba
Sljedeći članakDani pivarskog ječma