Danas, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Taj je datum odabran simbolično jer je Down sindrom genetski poremećaj uzrokovan trisomijom 21. krosmosoma.

Procjene govore da se danas u svijetu pojavljuje prosječno 1 slučaj na 1000 živorođenih. U Republici Hrvatskoj se podaci o osobama s Downovim sindromom, koja su ostvarila određena invalidska prava, prate u Registru osoba s invaliditetom, u kojem su podaci za 1706 osoba sa ovim sindromom. Kao najčešći predisponirajući rizični čimbenik za pojavu ovog sindroma spominje se dob majke. Rizik kod trudnica u dobi od 20 godina iznosi 0,066 % ili 1:1.500 i višestruko je niži u odnosu na majke u dobi od 40 godina, kod kojih iznosi 1,0 % ili 1:100. – podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iako incidencija nije visoka, s obzirom na trajne teškoće koji ostavlja na pojedinca, njegovu obitelj i zajednicu, Downov sindrom predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Radi se prije svega o osjetljivom pitanju koje zahtjeva multidisciplinarni pristup u prevenciji i organizaciji skrbi za osobe s ovim sindromom. Za sve osobe s Downovim sindromom potrebno je osigurati adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb te ih uključiti u programe osposobljavanja za samostalni život. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti programima potpore obitelji koja skrbi o ovom vulnerabilnom dijelu populacije. Potrebno je kontinuirano provoditi programe osvješćivanja zajednice i zagovarati programe inkluzije osoba te programe potpore njihovim obiteljima. Svi ovi aspekti skrbi sastavni su dio ideje obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom 21. ožujka.

Simbol ovoga dana su šarene čarape, a na taj način se simbolično promiče integracija drugačijega u društvo – odnosno time podržavamo različitost.

Komentari
Prethodni članak“Video krojačnica” novi foto i video studio u Novoj Gradiški
Sljedeći članakOdržana 14. sjednica Županijske skupštine BPŽ