Slavonski Brod, 20. ožujka 2023.g održana je 14. sjednica Županijske skupštine kojom je predsjedavao Pero Ćosić.
Nakon što je sa opširnog dnevnog reda 14. sjednice Županijske skupštine skinuta točka broj 7. odnosno Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na izmjenu Statuta Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod te Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na izmjenu Pravilnika o radu, unutarnjem ustroju i sistematizaciji poslova Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod koja je vraćena na doradu, u aktualnom satu sedam vijećnika je postavilo 20-tak pitanja županu dr. sc. Danijelu Marušiću, pročelnicima i stručnim službama županije. Govora je bilo o radu Centra za biotehnološka istraživanja i razvoju, Rješavanju problema smještaja napuštenih životinja, a izdvajamo pitanje vijećnika Damira Klaića iz NLDM kojeg je zanimalo kada će biti raspisan natječaj za školsku dvoranu u Sikirevcima.
Župan Marušić je odgovorio kako je sva projektna dokumentacija gotova i spremna te se natječaj očekuje uskoro. Sve oko dokumentacije je revidirano sukladno najnovijim pedagoškim standardima te kako je rekao župan – Velika je šansa da će županija proći na ovom natječaju.
Zoran Marijić iz NLMD koji je pitao koji su kriteriji za povećanje koeficijenata i plaće ravnatelja Centra za razvoj županije i zaposlenika pa navodno ravnatelj ima veću plaću od pročelnika upravnih odjela. Župan je odgovorio kako su plaće djelatnika razvojne agencije u BPŽ bile najniže u okruženju, a promatrajući količinu EU i drugih fondova te ljude morate na neki način stimulirati. Upravno vijeće je napravilo reorganizaciju ustanove i legalnu odluku o koeficijentima. Plaće zaposlenika Centra za razvoj BPŽ ne idu samo iz proračuna, više od 60 % dobiva se i iz projekata i zaposlenici imaju pravo biti nagrađeni rekao je župan Marušić.
Saborska zastupnica i nestranačka vijećnica Ružica Vukovac je postavila pitanje vezano uz protugradnu obranu. Odgovorio je pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović kako je zakon zadužio DHMZ za operativnu provedbu na području 13 branjenih županija i Grada Zagreba, a također je precizirao i tri izvora sredstava, treći je izvor BPŽ sa 1 % izvornih proračunskih sredstava. Prema DHMZ-u je takva vrsta (protugradne obrane) neučinkovita i prema nekim procjenama ponekad povećava učestalost tuče. Cijeli program je teško uskladiti s djelovanjem uz granicu sa susjednim zemljama jer je riječ o raketama nadopunio je župan Marušić. Vijećnica SDP-a Ivana Ribarić Majanović je pitala što je učinjeno po pitanju prijevoza učenika iz Ljupine u OŠ Mato Lovrak u Novu Gradišku jer se radi o vrlo opasnom prometnom čvoru te je li župan upoznat sa situacijom oko toga da je već troje liječnika dalo otkaz u novogradiškoj općoj bolnici kao i da mladi liječnici izbjegavaju tu bolnicu.
Na prvo pitanje joj je odgovorila pročelnica za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović te rekla da je županija u razgovoru s lokalnom zajednicom svjesna problema. Riječ je o specifičnom dijelu Grada Nove Gradiške, a i ograničenja koje je u tom kontekstu zakon definirao, međutim radi se na tome da se problem riješi. Župan Marušić je odgovorio kako dugo vremena nije bilo odljeva liječnika iz bolnice, a županija je uvijek radila na tome kao i lokalna zajednica da se liječnicima stvore i dodatni uvjeti za ostanak i rad. Problem nije samo u našoj županiji ili RH nego i u drugim zemljama. Najavljena je reforma zdravstva koja bi trebala riješiti probelm ostanka i školovanja liječnika u malim sredinama.
U našoj županiji obje bolnice kompenziraju taj problem na način funkcionalne povezanosti.
Kako se u trenutku usvajanja Prijedloga Odluke o nagradama u prigodi dana brodsko-posavske županije u dvorani nije nalazi dovoljan broj vijećnika prijedlog nije usvojen pa će biti tema izvanredne sjednice, a prema tom prijedlogu zlatna plaketa bi trebala biti posthumno dodijeljena Stjepanu Lovriću , nagrada za životno djelu Zvonimiru Markotiću.
Plakete županije će biti dodjeljene tvrtkama Axreal Croatia i EMPWR-u iz Nove Gadiške, Bash Montu i Radio Slavoniji iz Slavonskog Broda, Kovanicu od zlata prof. dr. Anti Cvitkoviću ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo BPŽ, Mati Kaluđeru iz Trnjanskih kuta , Igoru Ograjšeku iz Nove Gradiške, Krešimiru Rudecu i Silviju Stilinoviću iz S.Broda, Tomislavu Šimiću iz Cernika, Slavku Bilandžiji iz Slavonskoga Broda, Dinku Bilešiću iz Donjih Crnogovaca te Stjepanu Vučkoviću iz Prnjavora.
Do kraj sjednice usvojeno je više prijedloga i odluka te nekoliko Izvješća.
Komentari
Prethodni članakDanas se obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom
Sljedeći članakHodočašće vjernika Novljanskog dekanata u Staro Petrovo Selo