Vrhunac Svetog tjedna je Sveto vazmeno trodnevlje, koje započinje večernjom misom na Veliki četvrtak i koje još sačinjavaju Veliki petak i Velika subota.

Danas se Crkva spominje niza otajstvenih događaja neposredno pred muku Gospodina našega Isusa Krista. U ovoj misi slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.

Isto je tako tog dana Isus više puta svojim apostolima uputio ove riječi: «Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas!»  Time nas poučava da nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezna služenjem svim ljudima.

Pranje nogu –  Ovim slikovitom gestom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima. Gospodin se je ponizio kao sluga, te j ena početku svoga oproštaja s učenicima ostavio djelo neizmjerne poniznosti i ljubavi. Kada im je oprao noge, rekao je: «Razumijete li što sam vam učinio? Ako ja Gospodin i Učitelj vama oprah noge, koliko većma treba da i vi jedni drugima perete noge.» Povezano s tom gestom, Gospodin daje učenicima novu zapovijed: «Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Po tom će svi znati da ste moji učenici!»

Običaji na Veliki četvrtak

U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovito se nisu obavljali težački poslovi na polju. U te dane ne zvone crkvena zvona. U južnoj Hrvatskoj je običaj da se na Veliki četvrtak vezuju crkvena zvona. Dječaci drvenim škegrtaljkama označuju vrijeme jutarnje, podnevne i večernje molitve Anđeo gospodnji te vrijeme početka crkvenih slavlja.

Procesija je jedinstveni obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta. Iznimna je i po svom trajanju i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Komentari
Prethodni članakMinistar Božinović posjetio Brodsko-posavsku županiju: Od početka godine uhićeno 592 krijumčara migranata
Sljedeći članakKapa do “poda”: U zasluženu mirovinu s preko 49 godina radnog staža otišla je Slava Panjkiv