Danas je Svjetski dan bicikla. Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju se ističu prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

U 2020. godini koju je obilježila pandemija koronavirusa, bicikl je, kao i u slučaju ranijih različitih prirodnih nepogoda i gospodarskih kriza, ponovno pokazao koliko je prilagodljivo i učinkovito sredstvo prijevoza i da mora biti neizostavan dio prometnih politika.
U Zagrebu i okolici, pogođene krajem ožujka razornim potresom čije se posljedice i danas očituju na ulicama u nemogućnosti sigurnog kretanja pločnicima središtem grada i obustavom tramvajskog prometa, bicikl je postao rješenje problema ograničene mobilnosti, nažalost neadekvatno vrednovan i potican od strane lokalne gradske vlasti.

U Novoj Gradiški već dugi niz godina djeluje Biciklistički klub „Psunj” koji okuplja entuzijaste i zaljubljenike u biciklizam s područja grada i okolice, a tijekom godine organizatori su i sportskih manifestacija „Biciklijadi” koje iz godine u godinu okupljaju sve veći broj sugrađana.

– Bicikl je rješenje za prometne probleme, ali i odličan način za rješavanje stresa i stjecanje fizičke kondicije, stoga, ukoliko možete svakako iskoristite sve prednosti vožnje – poručuju.

Komentari