Subjektivni strah više nije opravdanje za izostanak s nastave, što znači da roditelji djece u nižim razredima mogu ispričati dijete do tri dana, a više od toga može opravdati samo liječnik. 

Nema razloga da djeca budu kod kuće. Svi učenici trebaju biti u školi, a za one koji ne dođu vrijedit će regulativa kao u normalnim situacijama, poručila je jutros ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, na press konferenciji o nastavku obrazovne reforme.

Subjektivni strah više nije opravdanje za izostanak s nastave, što znači da roditelji djece u nižim razredima mogu ispričati dijete do tri dana, a više od toga može opravdati samo liječnik.

Prema podacima MZO, na nastavu u prosjeku dolazi 85 posto đaka. Od petka više nema Škole na trećem, jer se obavezno gradivo iscrpilo i nema potrebe da se dalje održava, rekla je Divjak. Do kraja godine radi se ponavljanje i dopunjavanje, a to bi trebali odraditi nastavnici s djecom.

Najavljeno je uvođenje reforme u šk.god. 2020/2021. u 2, 3, 6. i 7. razrede, u 8. razrede u predmetima biologija kemija i fizika, u gimnazijama u 2. i 3. razred, a u strukovne škole u matematici, hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za novu reformsku godinu nabavlja se još 109.885 tableta za učenike ii 26.755 laptopa za nastavnike, a za nove udžbenike osigurano je 170 milijuna kuna.

“Izborna informatika je bila od 1. do 4. u eksperimentalnim školama i ranije i to se pokazalo kao odlična ponuda. Čak 95% učenika izabralo je izbornu informatiku u protekloj godini”. U 2019. godini odobreno je novih 275 udžbenika za osnovne i srednje škole, a ove godine dodatnih 589.”

Svi procesi su provedeni u roku, a sredstva za nabavu udžbenika su osigurana, ističe Divajk. “Riječ je o 170 milijuna kuna, za osnovne škole, a također se financiraju udžbenici i radne bilježnice za učenike korisnike zajamčene minimalne naknade u osnovnim i srednjim školama. Za osnovne škole se kupuju udžbenici, a za siromašnije učenike se kupuju i radne bilježnice, a za srednje škole i udžbenici i radne bilježnice”.

Najveći pothvat u Hrvatskoj je projekt Škola na Trećem, na kojem je radilo 50-tak nastavnika, naglašava ministrica. Taj projekt završava ovaj tjedna, a svi učenici trebaju biti u svojim školama, zaključno je poručila Divjak.

Izvor: Novilist

Foto: Ilustracija

Komentari