Pčelinjak OPG-a Valentić nalazi se u općini Staroj Gradiški na prekrasnoj lokaciji u posavskom krajoliku okruženom vegetacijom i starim šumama u kojima prevladava hrast lužnjak. Nekoliko dugačkih redova pčelinjih zajednica smješteno je u voćnjaku, starih sorti jabuka i krušaka, većim nasadom oraha, u blizini je ribnjak pa je Livada u šašu pravi raj za rad ali i odmor, kaže nam Marija Valentić iz Novog Varoša.

Ljubav prema ovim vrijednim i korisnim kukcima, ali i prema prirodi veliko nam je nadahnuće za bavljenje ovim poslom, ističu iz OPG-a Valentić.

Kako nam kažu vlasnici oko pčela uvijek ima posla, ako želite da vam pčelinje zajednice budu zdrave i jake a jedino takve mogu dati meda i drugih proizvoda, oko njih morate raditi gotovo svakodnevno. Primjerice, nakon završetka sezone vrcanja meda, liječenja pčela protiv varoe, pripremanja pčelinjih društava za zimu uz osiguranje dovoljnih količina hrane. U zimi slijedi posao pripremanja okvira, utapanje satnih osnova, pripremanja dijelova košnica za sljedeću sezonu..

Uz med, prodaju propolis, mješavine imuno meda, a od starih sorti jabuka proizvode jabučni ocat i ocat od meda. -” Okruženi smo hrastovom šumom, uslijed klimatskih promjena primjetila sam da šuma češće medi nego prije,” – kaže nam sugovornica iz Novog Varoša. Bagrem je blag med, svaki je kvalitetan no ovisi o paši koju preferirate, određena paša ima određeno djelovanje. Medljikovac je dobar za želučane tegobe, bagrem je probavljiv i mogu ga koristiti i mala djeca.

Med, ističe Marija Valentić prodaju na kućnom pragu, imaju stalne mušterije koje su prepoznale kvalitetu proizvoda OPG-a Valentić. Ljubav prema pčelama naslijedio je sin koji je završio smjer pčelarstva na Agronomskom fakultetu, koji će ujedno nastaviti obiteljsko gospodarstvo.

 

 

Komentari
Prethodni članakKUD “Drežnik” poziva na Božićni koncert “Svim na zemlji, mir, veselje”
Sljedeći članakČlanovi Kluba multiple skleroze Nova Gradiška: Našu bolest nastojimo prihvatiti i živjeti s njome