U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju prošle godine bilo 1,704 milijuna zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 15 tisuća više, dok je broj nezaposlenih pao za 30 tisuća, na 103 tisuće osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Riječ je o statističkim podacima iz Ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.
Po podacima iz ankete, u trećem je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 1,704 milijuna zaposlenih, što je u odnosu na drugi kvartal više za 26 tisuća, ili oko 1,5 posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na treći kvartal 2018. godine, pokazuje da je u trećem tromjesečju prošle godine zaposlenih bilo oko 15 tisuća više ili 0,9 posto.

Istovremeno, broj nezaposlenih pao je na godišnjoj razini za 22,6 posto, a na tromjesečnoj za 4,6 posto. Naime, u trećem tromjesečju prošle godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 103 tisuće, a u istom tromjesečju 2018. godine 133 tisuće, dok je pak u drugom prošlogodišnjem kvartalu bilo pet tisuća više nezaposlenih, 108 tisuća.

Tako je i stopa anketne nezaposlenosti, kao postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, pala na 5,7 posto, što je za 1,6 postotnih bodova manje na godišnjoj, a 0,4 postotna boda manje na kvartalnoj razini….

Cijeli članak potražite na  tportalu

Izvor/Foto: Posao.hr

Komentari
Prethodni članakDobitnici gradskih priznanja: Malo ljudi voli svoj grad i njegove građane kao Verica Vuković
Sljedeći članakDom kulture: U srijedu stiže Zov divljine – predstava posvećena svim ženama svih generacija