Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je sveobuhvatan pregled ugovorenih 
sredstva iz fondova Europske unije po županijama za sva tri operativna programa (Operativni program 
Konkurentnost i kohezija, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali i Program ruralnog razvoja), od početka financijske perspektive (od 2014. godine) do zaključno s 31. siječnja 2019. godine. 

Navedeni operativni programi projekte sufinanciraju sredstvima: Kohezijskog fonda (u kojem je za proračunsko razdoblje 2014. – 2020. za Hrvatsku predviđeno oko 2,51 mlrd. eura iz proračuna EU); Europskog fonda za regionalni razvoj (za Hrvatsku je predviđeno oko 4,32 mlrd. eura); Europskog socijalnog fonda (za Hrvatsku je predviđeno oko 1,52 mlrd. eura) i Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj za Hrvatsku je predviđeno oko 2,4 mlrd. eura).

Izvještaj se odnosi na projekte koji se provode na području samo jedne županije, dok projekti koji se 
provode na području nekoliko županija ili na području cijele Hrvatske nisu prikazani u tom izvještaju.

Potrebno je istaknuti svih pet slavonskih županija, koje imaju gotovo dvostruko veći udio u ugovorenim sredstvima fondova EU (20,4%) nego što je njihov udio u gospodarstvu Hrvatske (11,8%).

(Izvor: HGK)

Dodatno, vrijednost ugovorenih sredstava fondova EU u 2017. i 2018. dosegnula je 20,5% BDP-a Slavonije (u čak 3 slavonske županije blizu 29%), dok je vrijednost na razini Hrvatske 11,9%. Takva ohrabrujuća pozicija slavonskih županija prema relativnim vrijednostima ugovorenih sredstava iz fondova EU u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj u najvećoj se mjeri može pripisati provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, čiji je cilj osigurati povlačenje oko 2,5 mlrd. eura iz fondova EU isključivo za projekte na području pet slavonskih županija (pri čemu je do sada ugovoreno oko 8,5 mlrd kuna, odnosno blizu 48%).

Dobra dinamika ugovaranja te povlačenja sredstava fondova EU dat će znatan doprinos dinamičnijem razvoju Slavonije, koja je već zabilježila pomak nabolje i počela se osjetnije približavati prosjeku razvijenosti EU.

Foto: Ilustracija
Izvor: HGK

Komentari
Prethodni članakNešto više od pola milijuna kuna bit će dodijeljeno novogradiškim udrugama
Sljedeći članakUčenici IOŠ Nova Gradiška pobjednici Međužupanijskog natjecanja