Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je povećanje koeficijenta plaće za oko 7 i pol tisuća policijskih službenika iz sustava MUP-a.

Veće plaće od prvog siječnja očekuju pripadnici temeljne, specijalne i interventne policije, čiji bi se dosad manji koeficijent izjednačio s onim Pravosudne policije, Carine i vojske. Unutarnjom preraspodjelom u MUP-u za to je osigurano nešto više od 41 milijun kuna, rekao je Božinović o ishodu razgovora sa sindikatima.

-“U ovoj fazi smo se okrenuli prije svega onim ljudima koji rade jedan od najtežih i najodgovornijih poslova, na kojima počiva sigurnost i javni red i mir u Republici Hrvatskoj. Želim posebno naglasiti: nikome u sustavu neće biti oduzeto od plaće da bi se dalo ovoj kategoriji.”

Sindikati su se požalili ministru kako se neki službenici šalju iz jednog kraja države u drugi, pa im s noćnim i prekovremenim radom platna lista ne pokazuje više od 3.600 kn. To će se mijenjati, obećava ministar.

-“Prvog siječnja 2018. godine policijski službenik, i onaj najmlađi, neće imati plaću ispod 5 tisuća kuna.”- obećava ministar

Zahtjevi sindikata odnosili su se i na osnovnu opremu za rad, pa je tako na vidjelo izišlo kako mnogi od njih nemaju čak ni najosnovnije zimske jakne. Ministar je, kaže, toga svjestan i to ide na listu prioriteta, no javnu nabavu se ne može ubrzati, natječaj još nije finaliziran, pa bi ih mogli dobiti u najboljem slučaju usred zime. Do tad će se vjerojatno morati i dalje snalaziti.

-“Našeg službenika i ne zanima cijela ova kronologija, njemu treba osigurati jaknu, a to je ono što mi radimo. Ova ekipa je odabrala dobavljača. Isporučit će se nekih 3500 vjetronepropusnih jakni i ta proizvodnja počinje u roku od nekih mjesec dana.”- izjavio je Božinović

Na prozivke sindikata da MUP skriva podatke o tome kako je službu zbog loših uvjeta rada samo ove godine napustilo preko 200 policajaca, od kojih su mnogi kruh potražili u inozemstvu, ministar Božinović je odgovorio:

-“Ja nemam ovaj podatak. Naravno da postoji odlazak iz svakog sustava, pa postoji i iz sustava unutarnjih poslova. Mi ćemo ostvariti intenzivan dijalog i partnerski odnos, gdje ćemo koristiti svaku priliku da bismo podigli standard policajaca, pogotovo mladih policajaca, kako bi ostali u ovom sustavu.”

Izvor: Media servis

Komentari