Na ulicama i u dvorištima brojnih obiteljskih kuća dolaskom blagdanskih dana i približavanjem proslave Nove godine, započele su bučne igre petardama i zabava s raznoraznim pirotehničkih sredstvima. Glasne eksplozije mogu se čuti od jutra pa sve do duboko u noć, a čini se da taj način uživanja u blagdanima podjednako vole djeca i odrasli.

Međutim, unatoč svakodnevnih upozorenjima, mnogi podcjenjuju razornu moć pirotehnike, piše SBplus . U samo sedam dana prošle godine 50 osoba stradalo je zbog krivog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Među ozlijeđenima je i 21 dijete.

„Najčešće su ozljede na rukama, licu, ušima i glavi, ali ima i kolateralnih žrtava koje stradaju uslijed požara, uslijed zapaljenja odjeće, prostora”, kaže prim. dr. med. Zoran Barčot iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

„Najopasnije je kada građani iz više pirotehničkih sredstava vade smjesu i stavljaju u jedno pirotehničko sredstvo koje je puno opasnije od onoga koje je bilo prethodno”, kaže Marijan Nikolaus iz MUP-a.

Posljedice nestručnog rukovanja mogu biti drastične – operacije, amputacije, trajni invaliditet.

Stoga su tijekom blagdana pojačane kontrole prodavača pirotehnike na tržnicama.

„Opasnosti su od toga da ta pirotehnička sredstva mogu biti neispitana što znači da su neispravna za upotrebu, a posljedice su kobne”, kaže Snježana Bagarić iz Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari.

Ove godine prodaja je manja, a čini se kako su mladi sve manje zainteresirani za ovaj tip zabave.

„Ove godine je prodaja nešto slabija nego lani. Više se možda prodaju vatrometi nego petarde s obzirom na zakon koji zabranjuje korištenje pirotehničkih sredstava prije 27.12.”, kaže prodavač Tomislav Jergović.

Novom izmjenom zakona o eksplozivnim stvarima te proizvodnji i prometu oružja slijede strože kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila. Tako će roditelji čija su djeca mlađa od 14 godina, a koriste pirotehniku – biti kažnjeni od 1000 do 3000 tisuće kuna.

Novina je i zabranjena nabava, prodaja, skladištenje i uporaba petardi i redenika iz treće kategorije. Važno je napomenuti kako su novim Zakonom povećani iznosi novčanih kazni koji su sada od 1000 do 15000 kuna za fizičke osobe te 1000 do 80000 kuna za pravne osobe.

Odlučite li se kockati, trebate imati na umu da biste mogli platiti kaznu i do 15 tisuća kuna ako se ne pridržavate pravila. Zato se prije svake zapaljene petarde sjetite kako su smisao blagdana mir i sigurnost, a ne pucnjava. Za sve one koji ne mogu odoljeti takvim “radostima” postoje blaže i tiše verzije različitih naprava kojima možemo rasvijetliti i obilježiti Božić kao što su prskalice, svjetleći baloni i slično.

Foto: Ilustracija

Izvor: SBPlus

Komentari
Prethodni članakDanas slavimo blagdan Sv. Ivana, apostola i evanđelista – ljubljeni Isusov učenik
Sljedeći članakOpćina Rešetari darivala novorođenčad