Osnovna škola „Ante Starčević“ Rešetari proslavila je svoj 181. rođendan. Škola u Rešetarima spominje se prvi put 1830. godine kada je otvorena prva pučka učionica koja se nalazila tada u privatnoj kući na broju 16. Kao prvi učitelj trivijalne škole spominje se Mijo Petrović.

Zasigurno najznačajnije doba škole je bilo od 1988. godine kada je ravnatelj bio Duško Batalo koji se iznimno zalagao za boljitak školskih uvjeta i samog vanjskog i unutarnjeg izgleda škole. Za njegovog mandata izgrađena je školska športska dvorana, čime je škola dobila sve potrebne sadržaje. Danas školu pohađa 250 učenika u 14 odijela. 2004. godine za ravnatelja škole izabran je Tihomir Batalo koji je rekao da je ovogodišnje obilježavanje dana škole počelo prije nekoliko dana sportskim aktivnostima. Danas (petak, 08. lipanj 2012.) su položeni vijenci preminulim hrvatskim braniteljima, učiteljima i učenicima ove škole. Nakon toga održana je svečana akademija u prostoru škole gdje su učenici prezentirali sve one izvan nastavne aktivnosti koje su imali tijekom školske godine.
„Učenici su se uključivali na brojna natjecanja, te smo nagradili najuspješnije na županijskim natjecanjima, a koji su se plasirali na državna natjecanja“, rekao je Batalo osvrnuvši se na proteklu školsku godinu.
„Riječ je o učenicima u području mladih tehičara, likovne kulture i oni koji su se natjecali u crossu. Mogu istaknuti i rad i aktivnosti učitelja, prije svega kroz kontinuirano stručno usavršavanje. Školsku godinu smo počeli s međužupanijskim stručnim vijećem učitelja radne nastave koje je održano putem video konferencije. Domaćini smo i 2 stručna vijeća razredne nastave i vjeroučitelja koji se okupljaju u našoj i susjednim školama. Isto tako tijekom godine smo bili domaćini brojnih natjecanja, smotri i susreta. Bili smo po 15. put domaćini županijskog natjecanja mladih tehničara gdje smo ugostili 123 natjecatelja iz 28 osnovnih kola i uputili ppobjednike na državna natjecanja. Škola je bila domaćin i brojnih susreta u sklopu kulutrne i javne djelatnosti škole (susret s pjesnicima iz dijaspore, izbor za uzornu seosku ženu, „Rešetarima za Božić“, „Slavonac sam time se i ponosim“…)“, s ponosom je istaknuo neke od brojnih aktivnosti ravnatelj Tihomir Batalo.

„Brodsko-posavska županije je osnivač 25 osnovnih škola i uz to 96 područnih. Zadaća županije je da se o svim školama jednako brine i da zna prepoznati prioritete“, rekla je dožupanica zadužena za društvene djelatnosti Ružica Vidakovića, te dodaje kako je „županija zadnje dvije godine odradila idejni glavni projekt za dogradnju, odnosno izgradnju nove škole u Rešetarima kako bi se mogla odrađivati jednosmjenska nastava. Isto tako županijskim sredstvima osiguran je namještaj za školu, adaptirani su sanitarni čvorovi i svlačionice, ugrađen je aparat za pitku vodu, namještaj za pedagoga i još puno toga što je zatražilo školsko vijeće na čelu s ravnateljem u protekle tri godine“, naglasila je Vidaković.

„Ovdje se vidi da je osoblje vrlo odgovorno i da radi svoj posao, a uglavnom je to mladi kadar. Ono što me žalosti je pojava u cijeloj županiji manjka djece. Razlog je to najvjerojatnije krize u gospodarstvu, nezaposlenosti itd.“, dodala je Vidaković koja je ipak optimistična u tom pogledu i nada se da će se dva odjela koja su ukinuta zbog nedostatka učenika, ponovno vratiti nakon izgradnje nove škole.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakBlagdan Tijelova
Sljedeći članakSoul tattoo