Novogradiška Veterinarska stanica svake godine provodi akcije cijepljenja pasa. Kako se približavamo članstvu u EU, pravila se mijenjaju u svim područjima života, pa tako i u veterini.

Osim redovnih aktivnosti veterinara, razgovarali smo i o cijepljenju pasa, a za sve ljubitelje pasa imamo jedan mali podsjetnik. Podsjećamo vlasnike pasa koji do sada nisu upoznati sa novim pravilima vezanim uz cijepljenje pasa, da je sezona cijepljenja već duži period otvorena cijele godine. Godinu dana od posljednjeg cijepljnja vlasnik psa dužan je javiti se u veterinarsku stanicu i obaviti redovno cijepljenje.

Po zakonu je obavezno čipirati psa da bismo se mogli prilagoditi pravilima Europske unije, nakon čega se svi podatci sabiru u bazu i tim putem su dostupni svima. Ovaj sustav nam svima može biti od koristi, a u slučaju gubitka psa ili nezgode, odmah su dostupni i podatci o vlasniku te se mogu izbjeći neke od neželjenih posljedica.

Novogradiška ambulanta opremljena je uređajima koji doktorima veterine omogućavaju obavljanje manjih zahvata na životinjama, no još uvijek ima nedostataka, zbog kojih se teži slučajevi moraju poslati u primjerice Slavonski Brod radi daljnjeg tretmana.

Od zahvata koji se mogu obaviti u novogradiškoj Veterinarskoj stanici važno je izdvojiti kastracije mužjaka, operacije hernije te druge abdominalne zahvate. Ambulanta je opremljena i za ultrazvučnu dijagnostiku abdominalnih bolesti, mikroskopsku dijagnostiku kožnih bolesti a mogu se dijagnosticirati i bolesti uha.

Veterinari provode edukaciju starijih i novih vlasnika pasa o hrani za ljubimce koja se može pronaći na novogradiškom području, o medicinskom programu hranidbe te o samom uzgoju specifičnih pasmina. Postoje programi akvaristike i teraristike jer se sve veći broj ljudi odlučuje na držanje ljubimaca iz toga područja.

Ambulanta je otvorena za stranke radnim danom u vremenu od 7,00-14,00, subotom 7,00-11,00 te nedjeljom od 9,00-10,00. Za sve hitne slučajeve postoji i kontakt telefon 091/520-3328 ili fiksni broj 361-761.

Autor: Marko Šimić

Komentari
Prethodni članak19. sjednica Županijske skupštine
Sljedeći članakSavjeti za poljoprivrednike