42 vijećnika (dovoljno za kvorum i pravovaljane odluke) nazočilo je danas, 12.ožujka, popriličnoj dugoj 19.sjednici Županijske skupštine pod predsjedanjem, još uvijek relativno novog predsjednika, profesora Zvonimira Markotića

Sjednica je počela uobičajenim aktualnim satom koji, iako je potrajao gotovo 100 minuta, nije bio pretjerano politički buran, a animirao je uglavnom županijske vijećnike brodske strane.

Među novogradiškim županijskim vijećnicima i danas su tijekom „aktualca“ standardno aktivni bili dr. Damir Japundžić (HDSSB) i Krunoslav Hofer (SDP), iako su se novogradiškim lokalnim temama, izravno ili neizravno u svojim pitanjima bavili i saborski zastupnik dr. Boro Grubišić, te Vlatko Krznarić, županijski vijećnik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević. Zanimljivo pitanje od općeg interesa svih stanovnika županije upućeno pročelniku Županijskog upravnog odjela za europske integracije Marijanu Štefancu postavio je vijećnik Zvonimir Laslo (HSP dr.A. Starčević).

Iako nas statistika prema broju kvalitetno pripremljenih projekata i povučenih sredstava iz europskih pristupnih i predpristupnih fondova često smješta u sam nacionalni vrh, Lasla je zanimalo koliko je do sada projekata ukupno pripremljeno, koliko ih je u fazi pripreme  i koliki je ukupno „povučen“ iznos sredstava na području Brodsko posavske županije .Kroz Županijski upravni odjel za europske integracije do sada je uspješno prošlo 74 projekta u ukupnoj vrijednosti od 400 milijuna kuna od čega je njih 29 izravno vezano na EU fondove. U posljednje vrijeme odobreno je 18 projekata vrijednih 56 milijuna kuna, 11 ih je predano i očekuje završnu evaluaciju, dok su u pripremi još 22 projekta čija je ukupna vrijednost 70 milijuna kuna.

 

Domagoja Barteka (HNS) zanimalo je da li je županija planirala sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, budući je država, kako je rekao, odlučila taj prijevoz financirati sa 50 posto, a županije i općine, odnosno gradovi, u tome bi trebali sudjelovati sa po 25 posto. Zamjenica župana za društvene djelatnosti Ružica Vidaković odgovorila je kako je županija i protekle 3 godine bez obzira na financijsko stanje u proračunksoj blagajni sufinancirala prijevoz srednjoškolaca učenika-putnika za što je izdvojeno oko 2 milijuna kuna. Imajući u vidu financijske mogućnosti županije, rekla je Ružica Vidaković, i optimistične najave Vlade koja će u cijelosti financirati prijevoz učenika, a ovo je prva takva najava sa 50 posto, županija ove godine u proračunu nije planirala sredstva u onom postotku kao prijašnjih godina iako su općine svoja sredstva zadržala.

 

Situaciju je tijekom aktualnog sata pomalo zakuhao Vlatko Krznarić (HSP dr. Ante Starčević) postavivši županu pitanje već četvrti puta za redom, te dokazujući, kako je rekao, da institucije ipak ne rade svoj posao. Vlatko Krznarić je predsjedniku Županijske skupštine i županu osobno predočio dva dokumenta kojima je potkrijepio svoje pitanje. Jedan je presuda Upravnog suda RH o raskidu koncesije o distribuciji plinske mreže na području Općine Donji Andrijevci, a drugi rješenje Državnog inspektorata kojim se zabranjuje distribucija plina na područjima Općine Donji Andrijevci novogradiškoj tvrtki “PLIN PROJEKT”. Županijska skupština je, podsjetio je u svom obraćanju Vlatko Krznarić, donijela odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije za distribuciju plina na području Općina Garčin, Donji Andrijevci i Velika Kopanica, na što je tvrtka PLIN PROJEKT dostavila tzv. “specifikaciju ulaganja“ koju je Krznarić nazvao prijetnjom i ucjenom, obzirom na činjenicu kako u spomenutom dokumentu piše, citirao je Krznarić: “…ukoliko županija raspiše natječaj, tvrtka “Plin projekt” tražit će jednostrano i jednokratno novčano obeštećenje u iznosu od pola milijuna kuna za područje Općine Donji Andrijevci”. Vlatko Krznarić također je upoznao vijećnike sa sadržajem dokumenta u kojemu su navedena „navodna“ ulaganja tvrtke Plin projekt, bez suglasnosti općine Donji Andrijevci. Priča o distribuciji plina na području spomenutih općina traje već 10 godina i ne nazire joj se kraj, rekao je Vlatko Krznarić, a odgovor na postavljeno pitanje dobit će u pisanom obliku do sljedeće sjednice koja će se održati za 14 dana.

 

U nastavku sjednice predviđenim dnevnim redom županijski su vijećnici danas imenovali suce porotnike županijskog i općinskog suda, jednoglasno prihvatili program rada u ovoj godini, te dali suglasnost za davanje jamstva za kredit Općoj bolnici „dr.Josip Benčević.
Sa stanjem na tržištu rada vijećnike je upoznao pročelnik područne službe Zavoda za zapošljavanje Marko Neretljak najavivši i skorašnji Sajam poslov, koji će se po peti puta održati u Slavonskom Brodu i to 15. ožujka.

 

Izvješće o o stanju i pitanjima zaštite života i osobne sigurnosti ljudi i imovine, te javnom redu i miru na području Brodsko-posavske županije u protekloj godini vijećnicima je predstavio načelnik Policijske uprave Brodsko posavske Darko Petek. Stanje sigurnosti u prošloj godini ocijenjeno je vrlo dobrim, istaknuo je načelnik Petek. Na području Policijske uprave evidentirano je ukupno 2163 kaznenih djela, što predstavlja porast od 1,8 posto u odnosu na 2010. godinu.

Ipak, ukupnom razriješenošću djela (visokih 71,2 posto) policijska uprava može itekako biti zadovoljna. Najveću problematiku i dalje predstavljaju kaznena djela imovinskog karaktera teške krađe, krađe, koja su ujedno i najbrojnija, no i tu je evidentirana dobra razriješenost (48,7 posto), što PU BP stavlja u sam vrh na nacionalnom nivou. Problem su do nedavno predstavljala kaznena djela razbojništva, ali je i to u zadnje vrijeme stagniralo.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakBadminton- nepravedno zapostavljen sport – zašto?
Sljedeći članakAktivnosti novogradiške Veterinarske stanice Veterina d. o. o.