U nedostatku snijega, mnogi se, u potrazi za zimskom idilom, upućuju na vrhove Psunja i Papuka. Jedan je takav izlet umalo završio tragično, nakon što se – po mraku i niskim temperaturama – putnicima pokvarilo vozilo, a baterija na mobitelu polako je nestajala.

Nakon što je početkom siječnja slavonskobrodska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja sudjelovala u višednevnoj potrazi za nestalom starijom osobom u Općini Kistanje (u kojoj je, uz njih, sudjelovalo 65 HGSS-ovaca, devet potražnih timova, osam bespilotnih letjelica, 20 lovaca, 15 planinara i šest vatrogasaca), ni ovaj vikend nije im počeo mirno.

– U petak u večernjim satima stigla je dojava članu naše Stanice da se dvije osobe nalaze u blizini vrha Javorovica na Psunju i da postoji mogućnost da im je sigurnost ugrožena. Naime, dvije osobe su se vozilom kretale po brdu i na makadamskom putu, zbog kvara, vozilo im je stalo. – opisali su iz Stanice Slavonski Brod.

Zbog cijele situacije, dvije su osobe odlučile napustiti svoje vozilo i uputiti se prema uređenoj cesti. No, nisu bile pripremljene za boravak u šumi, bio je mrak te niske temperature, a baterija njihova mobitela polako je ‘curila’ pa je postojala mogućnost i da ostanu bez kontakta.

– Na teren su izašla dva tima, naš iz Nove Gradiške te tim Stanice Požega iz Pakraca. Organizirana je potraga. Osobe su pronađene, a intervencija je završila sretno i sigurno. Osobe su vraćene u Općinu Cernik (Podvrško) iz koje su krenule. – zaključili su priču sretnih krajem.

Ovo je još jedno upozorenje svima koji u nizinama žale za nedostatkom snijega pa zimsku idilu odlaze potražiti u gorja, neka to ne čine bez adekvatne opreme te provjere vozila i uređaja koji bi im ‘gore’ mogli biti od pomoći.

Psunj i Papuk žiteljima Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, posljednjih bi se dana itekako mogli učiniti primamljivima. Bijeg od gradskog smoga, udisanje čistog zraka punim plućima, uživanje u prirodnim ljepotama i zimskim radostima – dovoljna su motivacija za odlazak na takav izlet. No, opreza nikad dosta pa je svakako preporučljivo uz sebe imati iskusnog planinara ili osobu koja poznaje teren i uvjete na njemu.

Izvor/Foto: Sbplus

Komentari
Prethodni članakBatrinske ”Golubice” proslavile šesti rođendan i poručile: ”Ljubav nas veže i spaja”
Sljedeći članakDonosimo okolnosti koje su dovele do strašne nesreće na autocesti A3