Članovi novogradiške Zajednice tehničke kulture grada Nova Gradiška sinoć su se okupili na redovnoj godišnjoj, izbornoj skupštini kako bi ocijenili rad u proteklom razdoblju i utvrdili program djelovanja u godini pred nama. U iscrpnom izvješću o radu u protekloj godini sve aktivnosti ove novogradiške asocijacije koja okuplja brojne entuzijaste i zaljubljenike u tehničku kulturu progovorio je dugogodišnji predsjednik Slavko Podgornjak.
– Ove godine navršava se 40 godina od osnivanja Općinske konferencije Narodne tehnike u Novoj Gradiški, preteče današnje Zajednice tehničke kulture Grada Nova Gradiška. Zajednica i udruge bavile su se redovitim aktivnostima koje omogućavaju javne nastupe. Broj sudionika nekih javnih nastupa, je ipak, u blagom padu. Održali smo razinu javnih nastupa jer se troškovi za neke od njih pokrivaju iz drugih izvora.
Zajednica koristi prostor u Frankopanskoj ulici, a na toj su adresi i Radioklub NG, Klub zrakoplovnih modelara i maketara, TENG, Udruga inovatora i Fotoklub F4. Pedagozi tehničke kulture su posve ujedinili rad na županijskoj razini. Oldtimer club “Classic 99” je dislociran, no u svakom slučaju, trudimo se uz velike napore i troškove održavati postojeće stanje – istaknuo je Slavko Podgornjak, koji je za svoj doprinos tehničkoj kulturi prošle godine odlikovan najvišim priznanjem “Nagradom Fausta Vrančića”.
– Naše članice udruge tehničke kulture broje 196 članova. Od tog broja, nije zanemariva brojka od 31 žene i 39 mladih. Stručno se usavršavamo koliko možemo i nastojimo popratiti sve manifestacije i akcije Zajednice tehničke kulture Brodsko posavske županije.
I u godini pred nama nastavljamo s radom. Fotoklub će i dalje razvijati klasičnu i digitalnu fotografiju, Društvo pedagoga će nastaviti sa svojim aktivnostima i edukaciji mladih ljudi, Klub zrakoplovnih modelara i maketara će izrađivati leteće modele, Radio klub Nova Gradiška planira i dalje održavati antene i repetitore, a Udruga inovatora je, nažalost, prestala s radom.
TENG će i dalje mlade poučavati informatici i elektronici, Oldtimer club “Classic 99” njegovat će svoja stara vozila, aparate i poljoprivredna strojeve te organizirati tradicionalne manifestacije.
Naravno, ograničeni smo financijskim sredstvima, no volje i entuzijazma ne nedostaje – zaključio je Podgornjak.
U radu godišnje skupštine sudjelovali su i gosti, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, predsjednik županijske Zajednice tehničke kulture Ante Nikolaš i zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević.
Budući je skupština bila izborna, za novog predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Nova Gradiška izabran je Velimir Vuković.

Komentari
Prethodni članakPredstavljena knjiga akademika Stjepana Damjanovića
Sljedeći članakDan industrijsko-obrtničke škole