Na nedavno održanoj sjednici, Vlada RH donijela je važne odluke koje se tiču školstva i obrazovanja. Premijer Plenković podsjetio je kako je Vlada u svom mandatu osigurala besplatne udžbenike, prijevoz i obrok za učenike u hrvatskim školama.

Za pristupačnije i kvalitetnije obrazovanje učenika i studenata u novoj školskoj godini osiguran je iznos od 240 milijuna eura, a koji će pokriti besplatnu prehranu i prijevoz, udžbenike i druge obrazovne materijale, pomoćnike u nastavi, stručne komunikacijske posrednike te sufinanciranje studentske prehrane, smještaja i stipendija. – izvjestili su na sjednici Vlade.

Ujedno, u infrastrukturu osnovnih i srednjih škola, uložit će ukupno milijardu i 500 milijuna eura, dijelom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (1,3 milijarde eura), a dijelom iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije (200 milijuna eura). Plus, predviđeno je još 215 milijuna eura ulaganja u dječje vrtiće.

“Na ovaj način stavljamo fokus na mlade generacije, na obrazovanje, na onaj resor koji je ključ budućega razvoja zemlje”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Besplatni školski obrok osiguran je za 308 tisuća učenika od 1. do 8. razreda u osnovnim školama, a što se tiče udžbenika, osigurano je 20,5 milijuna eura te još 800 tisuća eura za druge obrazovne materijale.

Za sufinanciranje prijevoza u okviru decentraliziranih sredstava u mandatu ove Vlade izdvojeno je 125 milijuna eura, a u proteklih 5 godina sve skupa 212 milijuna eura, dok se za godišnji prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola izdvaja 68 milijuna eura. – stoji u objavi Vlade RH.

Komentari
Prethodni članakVeselo i raspjevano: I ove godine više tisuća posjetitelja okupilo se u Novoj Kapeli
Sljedeći članakHZZO obrisao 106.000 osiguranika: Ušteda od 30 milijuna eura