Jučer su Novu Gradišku posjetili polaznici 28. naraštaja polaznika Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro” iz Zagreba. Zapovjedno stožerna škola “Blago Zadro” školuje časnike za obnašanje intergranskih zapovjednih, stožernih i drugih funkcionalnih dužnosti na združenoj razini u nacionalnim i multinacionalnim zapovjedništvima, operacijama na bojištu, mirovnim operacijama te za potrebe drugih tijela obrambenog sustava na operativnoj i strategijskoj razini.

Težište u izobrazbi usmjereno je na planiranje, pripremu, organizaciju i provedbu operacija u zemlji, te NATO/EU i UN vođenih operacija.

U Zapovjedno stožernoj školi “Blago Zadro” provode se dva programa izobrazbe: Intergranska zapovjedno stožerna izobrazba i Vojno strukovna izobrazba časnika u funkcionalnim područjima.

Kako je istaknuo bojnik Željko Đurković, časnik za izobrazbu u ovoj obrazovnoj ustanovi, održano je predavanje o vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

-“Ovo je drugi puta da dolazimo u Novu Gradišku, jer ovdje iz vojne povijesti obrađujemo temu iz Domovinskog rata, a ujedno želimo posjetiti neke instalacije iz Domovinskog rata. Trudimo se što više možemo da glavne i manje operacije provodimo na terenu.” – rekao je Đurković

Na izobrazbi, osim 30 polaznika Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluje i 10 polaznika iz susjednih zemalja iz Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Kosovo i Republike Sjeverne Makedonije. Danas su ovdje polaznici iz svih grana, Hrvatskog zrakoplovstva, mornarice i kopnene vojske.

Domaćin polaznicima 27. naraštaja polaznika Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro” bio je koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner:

-“Nastavlja se suradnja s Hrvatskim vojnim učilištem, svake godine nam dolaze što časnici što dočasnici i kada zaživi kampus u pregovorima smo da se tu održava i jedan dio nastave hrvatskih časnika i dočasnika.” izjavio je Greiner

Komentari
Prethodni članakU novoj školskoj godini iz brodsko-posavskih škola ispisano je ukupno 112 učenika
Sljedeći članakSutra u Cerniku: „Dani cerničkog portugisca”, izložba plodova, viteški program, koncerti…