Na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije upravo je zbog činjenice da nisu imali upisanih učenika ove godine morala biti zatvorena škola u Lađevcu. Činjenica, riječ je o seoskoj školi, ali škola, ambulanta i pošta u selu su oduvijek bili znak da života ima. U Lađevcu se on, ako je suditi po zatvaranju škole, lagano gasi.

No, nažalost previše vedrih vijesti, kada je u pitanju broj odlazaka učenika, nema niti kada su u pitanju ostale osnovne i srednje škole na području Brodsko-posavske županije. Prema podatcima koje je SBplus dobio iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije u školskoj 2019./2020. godini ispisano je ukupno 112 učenika, od kojih je njih 71 iz osnovnih i 41 iz srednjih škola. Činjenica je, i to valja naglasiti, kako je dio učenika ispisan iz pojedine škole zbog preseljenja na drugu lokaciju, zbog odlaska u drugo mjesto na području županije, ali ima i onih koji su otišli, ako ne u inozemstvo, ono barem u neki drugi dio Hrvatske, ali opet izvan granica ove županije.

Prema podacima, a na osnovu onih koji su se izjasnili o razlozima ispisa, u osnovnim školama 27 učenika je ispisano zbog odlaska u inozemstvo, od čega njih 14 konkretno u Njemačku, dok ih je 19 otišlo u druge županije. U odnosu na proteklu godinu, kada se uspoređuju podatci za one koji su se izjasnili o razlozima ispisa, to je pet učenika više. U srednjim školama za razliku od prošlogodišnjih 99, ove godine ispisao se 41 učenik no vrlo mali broj njih navodi razloge zbog kojih su odlučili ispisati se iz pojedine škole. Tek osam njih od ukupno 41 izjasnilo se o razlozima koji tek u jednom slučaju navode kako je to preseljenje u inozemstvo. 

Iz OŠ u Okučanima 14 učenika se ispisalo zbog odlaska u inozemstvo,  ove godine je ipak povoljnija situacija, no i dalje upozoravajuća.

Nitko zapravo ne raspolaže stvarnim brojkama onih koji odlaze. Čak niti u Ministarstvu unutarnjih poslova, koji ima statistiku ali samo na osnovu onih koji su poštovali zakonske odredbe te se prijavili zbog privremenog ili trajnog odlaska. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine s područja Brodsko-posavske županije privremeno otišlo 2157 osoba dok se trajno iselilo njih 247. Od te brojke njih 757 je privremeni a 75 trajni odlazak prijavilo s područja PP Nova Gradiška, dok se ostatak odnosi na PU brodsko-posavsku.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz siječnja 2015. godine iz Brodsko-posavske županije je u tada obrađenim 2012. i 2013. godini, iselilo 912 građana. Dvije godine kasnije, 2017., u rujnu,  u prvih sedam mjeseci te godine za privremeni odlazak izvan zemlje registrirano je 1499 zahtijeva, od kojih se 713 odnosilo na područje Policijske postaje Nova Gradiška, a ostatak na Policijsku postaju Slavonski Brod. 

Trenutno je trajnih odlazaka ove godine u odnosu na prošlu prijavilo 86 osoba manje. No tek na kraju 2019. godine, kada se budu znali podatci za listopad, studeni i prosinac, moći ćemo sa sigurnošću znati jesmo li nakon četiri godine konačno stali s rastom broja odlazaka.

Izvor: SBplus

Komentari