U predbožićno i božićno vrijeme najčešća i najljepša okupljanja su božićni koncerti protkani melodijama tradicionalnih i novijih božićnih pjesama. Kulturno – umjetnička društva zaista su mjesta na kojima se njeguje tradicijska baština našega kraja.

Običaji, naime, obnavljaju niz sadržajnih i ljudski vrijednih činova upravljanih čovjekoljubljem – od čestitanja i darivanja do izmirenja zavađenih i novog poleta u obiteljskom življenju. Pjesme pak stvaraju ozračje radosti i svečanosti, a sadržajem su zapravo prepjev božićnog evanđelja i kršćanskih vjerskih istina. Božić je stoljećima odgajao hrvatskog čovjeka, i to ne samo u kršćanskoj vjeri, nego i za temeljne ljudske vrednote. Osim folklornih manifestacija, najavljujemo i jedan koncert suvremene kršćanske glazbe.
I sljedeći će tjedan biti u znaku raspjevanih događanja. Najavit ćemo folklorne manifestacije te jedan koncert suvremene kršćanske glazbe, rezervirani za početak sljedećega tjedna

 

Članovi kulturno – umjetničkog društva Dragalić održat će koncert pod nazivom Božić nam je došao – u ponedjeljak 26. prosinca u novom Društvenom domu u Dragaliću. Nakon programa uslijedit će pravo blagdansko druženje uz zvuke tambure.

„Rešetarima za Božić“ – tradicionalni koncert Kulturno – umjetničkog društva Rešetari čiji će članovi u ponedjeljak 26.prosinca organizirati koncert. Nastupit će mlađa i starija grupa folkloraša, pjevačka skupina te gostujuća dalmatinska klapa Kontrade. Ponedjeljak, početak u 18 sati, dvorana Osnovne škole „Ante Starčevića“. Vjerujemo kako će se Rešetarčani još jednom dokazati kao pravi stupovi na kojima će tradicija i dalje trajati, a to su puno puta dokazivali i svojim mnogobrojnim gostovanjima u inozemstvu.

 

I KUD iz Drežnika ponedjeljak rezervira za koncert pod nazivom „Svim na zemlji mir veselje“. Nastupit će članovi KUD – a  te Vokalni ansambl „Lira“ iz Starog Petrovog Sela –  u Društvenom domu u Drežniku, početak je u 19 sati.
KUD-„Drežnik“ se predstavio na raznim folklornim manifestacijama diljem lijepe naše, ali i izvan granica i to od Nove Gradiške, Pleternice, Velike, Orahovice i drugih brojnih slavonskih mjesta pa sve do Dubrovnika, te Tuzle i Žepča u susjednoj BiH, a time su uz KUD iz Rešetara odličan pronositelj imena Općine Rešetari.

 

Kulturno umjetnička udruga – Cernik svoj Božićni koncert najavljuje za srijedu, 28. prosinca kada će nastupiti Kulturno – umjetnička društva „Zrinski“ iz Brodskog Stupnika, „Sijač“ iz Lučkoga, “Ravnica„ iz Starih Perkovaca te mlađa i starija grupa cerničke udruge.

 

Božićni koncert u Vrbju organiziraju folkloraši KUD-a „Vrbje“, u srijedu 28. prosinca s početkom u 19 sati. Osim domaćina, nastupit će i folkloraši iz KUD-ova „Posavski Bregi“, „Radinje“ iz Siča te domaći crkveni zbor. Nakon koncerta, posjetitelja očekuje i zabavna blagdanska večer.

 

Spoj humanosti i zabave očekuje nas u utorak 27. prosinca kada će u Domu kulture od 19 sati nastupiti saksofonist David Kocijan te tako održati humanitarni koncert „The way I see it“, namijenjen djeci Udruge oboljelih od malignih bolesti „Hrabro dijete“. Riječ je o koncertu suvremene kršćanske glazbe vrhunskog akademskog saksofoniste Davida Kocijana – priznatog saksofonista i instrumentalista koji je od 1995. do 1997. godine bio stalni član Zagrebačkog kvarteta saksofona. S kvartetom je nastupao i na Svjetskom kongresu saksofonista u Valenciji, u Španjolska.  Bit će to prilika za uživanje u vrhunskoj glazbi i osjećaju pomaganja onima za koje medijski prostor nikada nije dovoljan, a osim medijskog prostora, najnužnije je posvećivati više pažnje oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, a pogotovo u ovo vrijeme kada humanost i ljudska toplina moraju biti osnovna misao vodilja.

Autor: Mario Trupinić/photo: novoagradiška.com

Komentari
Prethodni članakNovogradiški Quad Božićnjaci
Sljedeći članakPoljoprivredno prehrambeni kompleks Nova Gradiška dobitnik Zlatne kune