Autor Goran Gatalica novogradiškoj je publici predstavio zbirku pjesama “Odsečeni od svetla” u prostorima Hotela Kralj  Tomislav. 

Goran Gatalica rođen je 1982. godine u Virovitici, dok je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio u Daruvaru, nakon čega je u Zagrebu pohađao Prirodoslovno-matematički fakultet, a potom i upisao doktorski studij fizike.  Gatalica piše na standardnom književnom i kajkavskom dijalektu, a pisanjem se bavi od ranih mladenačkih dana. Sudjelovao je na brojnim literarnim natječajima i recitalima, a njegova djela objavljena su u mnogim hrvatskim i svjetskim zbornicima, a za svoju poeziju višestruko je nagrađivan u domovini i inozemstvu.

Zbirka Odsečeni od svetla sadrži 50-ak pjesama čiji ciklusi su posvećeni svemirskim visinama, dubinama i daljinama, nebeskim tijelima i mitološkom naslućivanju besmrtnosti. 

Uvodna riječ pripala je Predsjednici ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška, Vjekoslavi Bagarić. Kroz predstavljanje zbirke osim autora Gatalice, sudjelovao je i pjesnik i član Matice Zrinko Kapetanić. Večer su oplemenili članovi Kulturno umjetničkih društava “Tkanica” iz Okučana i “Starča” Gornji Bogićevci. 

Naime, Gatalica umješno spaja biofilno i kozmološko, pejzaž i Svemir (vesmir), stvarajući pritom neobične slike koje očuđuju. Njegovo poznavanje prirodnih znanosti (fizičar i kemičar je po struci) pridonijelo je tome da u vlastite stihove može unositi i činjenice iz poznavanja kozmosa i potom ih poetizirati. Goran Gatalica, stvara poeziju s izvrsnim smislom za eufoniju i ritam, pjesme su izrazito slikovne i nižu se ujednačenim ritmom, uvjereni su članovi Matice, zasigurno će imati svoje čitatelje. 

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Postavljene table s geodetskim prikazom plana groblja
Sljedeći članak“Zasadi drvo, ne budi panj”: Svoj doprinos sadnji dali su novogradiški školarci