U sklopu akcije “Zasadi drvo, ne budi panj” obogaćena je još jedna javna zelena površina u Gradu Nova Gradiška, odnosno jedno školsko dvorište.

U cijeloj Hrvatskoj provodi se kolektivna sadnja drveća, ponajprije u školama, vrtićima i drugim institucijama, ali pozvani su i svi pojedinci koji to mogu i žele da se pridruže. Građanska akcija “Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25.,26. i 27.10.2019.” pokrenuta je putem facebook-a, potaknuta velikom ekološkom katastrofom, odnosno požarima u Amazoni i Sibiru.

Svoj su doprinos sadnji dali školarci  OŠ “Mato Lovrak” zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupina, zasadili su pet stabala u školskom dvorištu. 

– ” Meni je drago da je uopće pokrenuta inicijativa jer mogu sudjelovati svi. Održat ćemo i produžiti ovaj projekt, nešto malo manje od 100 stabala ćemo posaditi na našem području. Hrvatske šume financiraju 90% stabala koje ćemo posaditi. Posadit ćemo jasen, javor, borove, hrast, oskorušu. Zadnje tri godine radi se na sprječavanju stjenice koja uništava naše šume.” – rekla je Ivana Trupina koordinatorica inicijative. 

Akciju je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar, kroz otvorenu grupu na Facebooku, u koju se svatko može učlaniti te informirati o biljnim vrstama i kako ih pravilno zasaditi.

Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. 

Komentari