Najstarija kulturna ustanova u Hrvata – Matica hrvatska ove godine slavi 180. obljetnicu svoga utemeljenja. Temeljna je to institucija hrvatskog naroda, koja je gradila i čuvala hrvatski identitet te simbolizira povijest borbe hrvatskog naroda za svoju slobodu.

Upravo ta značajna obljetnica proslavljena je i u Novoj Gradiški. Tim povodom u Gradskoj vijećnici upriličen je bogati program:

Projekcija filma “Matica hrvatska”,
Razgovor s predsjednikom Matice hrvatske Mirom Gavranom,

Nastupi:

Glazbeni odjel OŠ “Mato Lovrak” Trad./obrada C.Hartog: Sicilijanska
Tarantela,
Petra Sadžak, gitara 5.r. i Korina Ljubičić, gitara 5.r.,
VLADIMIR REM – Zov zemlje –Pjesmu recitira Toni Svitlanović,
Glazbeni odjel OŠ „Mato Lovrak“ D.Fortea: Mi favorita,
Emili Stipančević, gitara 6.r.

Na samom početku himnu Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino” – izveo je zbor Gimnazije Nova Gradiška, dok je pjesmu Vanje Radauša “Prva rič što sam je čuo” i “OVA JE ZEMLJA HRVATSKA”  recitirao Zrinko Kapetanić.

U uvodnom dijelu ove slavljeničke večeri pozdravnu riječ uputila je  predsjednica novogradiškog ogranka, prof. Vjekoslava Bagarić:

-“Imamo radost podijeliti ovaj susret s zajedništva, obilježavanja 180 godina postojanja i djelovanja Matice hrvatske zajedno s našim počasnim građaninom Nove Gradiške, književnikom međunarodnog ugleda Mirom Gavranom, predsjednikom Matice hrvatske s kojim je naša Matica uzletjela i dalje leti. Matica hrvatska od svoga utemeljenja prošla je tegobni povijesni put, ali je opstala kroz sva burna vremena.”

U ime Grada i svoje, pozdravne, ali i riječi potpore radu i djelovanju Matice uputio je gradonačelnik Vinko Grgić:

-“Danas smo ovdje zbog 180 godina obljetnice postojanja Matice hrvatske i to je velika stvar. Tako nešto ako opstaje onda to zaista vrijedi. To je na ponos hrvatskom narodu i ponos svima nama, ali prvenstveno vama koji ustrajno radite na tome, čuvate tu tradiciju i održavate ovaj sustav, ovo društvo.”

Prisutnima se obratio i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran,

-“Sretan sam da i ogranak u Novoj Gradiški obilježava ovu obljetnicu na ovako lijepi način. Cijela ova godina je bila iznimno radna i svi smo se nekako potrudili kako u središnjici, tako i u svim ograncima da se odradi što više zanimljivih i važnih stvari. Središnjica je organizirala je preko 150 različitih događaja: od okruglih stolova, tribina, predstavljanja knjiga i koncerata. Kada se uzmu događanja u ograncima Matice hrvatske, radi se o preko 550 događaja, tako da je sve zajedno preko 700 događaja pripremljeno od središnjice i ogranaka.”

Matica hrvatska danas broji oko 4000 članova, 123 ogranka (100 u Hrvatskoj, 14 u BiH i devet diljem svijeta), djeluje u 20 odjela u Zagrebu i s 31 zaposlenikom u Središnjici. Pored tridesetak knjiga u svojoj Središnjici objavi godišnje 22 sveska dvotjednika Vijenac, četiri broja časopisa Kolo i Hrvatska revija, časopis Prirodoslovlje, a ogranci objave još nekoliko stotina knjiga i dvadeset časopisa.

Krasnom izvedom pjesme “Moja Domovina” većer je zajključio Zbor Gimnazije Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakNovogradiški školarci “Glazbom protiv ovisnosti”
Sljedeći članakJapandi: Dopustite da vas ponese ljepota Japana s daškom skandinavskog minimalizma