Japandi: Dopustite da vas ponese ljepota Japana s daškom skandinavskog minimalizma

285
Tražite li skladan stil interijera u kojem se jednostavnost i funkcionalnost stapaju s prirodom i udobnošću? Onda je nesvakidašnji Japandi prava stvar za vas. Savršen je spoj dvaju stila interijera. Inspirirajte se savjetima kako u svoj dom unijeti djelić japanskog zena koji se sjajno slaže sa skandinavskom jednostavnošću.

Takozvani Japandi stil spoj je skandinavske funkcionalnosti i japanskog rustičnog minimalizma. Svježa mješavina stilova u interijerima stvara savršen spoj funkcije i forme s fokusom na čiste linije, prozračne prostore i svijetle boje.

Korijeni Japandija sežu sto godina unatrag

Na prvi pogled, japanska i skandinavska kultura djeluju miljama udaljene, a korijeni Japandi stila sežu više od jednog stoljeća u prošlost. Ovaj skladni stil interijera nastao je upravo zahvaljujući dugogodišnjim kulturnim vezama Japana i Danske. Prije više od 150 godina, danski arhitekti i dizajneri krenuli su u Japan kako bi tamo pronašli inspiraciju za svoje stvaralaštvo. Japanski i skandinavski stilovi interijera stoga se temelje na sličnim načelima. Ručno rađenim proizvodima, prirodnim materijalima i jednostavnosti. Veliki naglasak također je stavljen na maksimalnu funkcionalnost, udobnost i ugodnost.

Dajte prednost prirodnim materijalima

Japandi prvenstveno karakteriziraju održivi i prirodni materijali pa u takvim interijerima nećete naići na plastične komade. Interijerima u Japandi stilu vlada drvo. Ono svakoj prostoriji daje toplu i umirujuću atmosferu, osim toga je bezvremensko i dodaje udobnost cijelom prostoru. Bilo da je u obliku drvenih podova, namještaja ili ukrasa.

Ugoda s daškom Japana

Uz drvo, u Japandi interijerima često se koriste materijali kao što su metal, kamen, koža ili prirodni tekstil. Na primjer, možete dati prednost toplim dekama i prekrivačima, košarama za pohranu ili figuricama. Ne zaboravite pri tom da je Japandi stil suzdržan, pa je dobro kod njega biti malo štedljiviji s ukrasima i dodacima. Njegove osnove se temelje na minimalizmu. Zato ovdje duplo vrijedi, da je manje više.

Dom uređen u zemljanim tonovima

U mješavini japanskog i skandinavskog stila pronaći ćete uglavnom prirodne, zemljane i neutralne boje. Osim bijele, krem, bež i svijetlo sive, tu su i ciglasti, maslinasti, smeđi i pješčani tonovi. Ostale boje, poput zelene, narančaste ili žute, narančaste ili zelene, pojavljuju se ovdje uglavnom u svojim prigušenim nijansama. Dizajneri interijera uglavnom izbjegavaju življe boje. Međutim, ako ne možete zamisliti svoj dom bez njih, a istovremeno čeznete za Japandi interijerom, radite s njima pažljivo i s osjećajem. Idealan način su ukrasni jastuci, slike ili vaze, koje će u prostor unijeti kontrast boja.

Kako na opremanje interijera u Japandi stilu?

Ako čeznete imati dom s daškom japanskog zena, izbjegavajte upadljive ukrase koji za vas nemaju nikakvu osobnu vrijednost. Zidove tada obojite u vrlo svijetle boje, poput bijele, svjetlo bež ili krem. Možete i jedan zid odjenuti u tamnije nijanse, kao što je, na primjer, maslinasta ili ciglasta. Pri odabiru palete boja idealno je posegnuti za najviše tri nijanse. Zatim odaberite namještaj od bambusa, ratana ili punog drveta.

Tkanine u interijeru trebale bi biti prirodnog porijekla, idealni su lan ili pamuk. Iako je Japandi stil vrlo minimalistički, ne zaboravite na ukrase. Ovdje glavnu ulogu igraju keramičke figurice, glinene vaze, grane ili sobne biljke. Na primjer, prikladni su bonsai, kokedama, hidroponika, paprat ili bambus koji interijeru daju zen atmosferu.

Komentari
Prethodni članak180. rođendan Matice Hrvatske proslavljen u Novoj Gradiški
Sljedeći članakPotpisani ugovori o sufinanciranju javnog prijevoza željeznicom redovnih studenata na području Brodsko-posavske županije